Groot-Brittannië legt schuld chemische aanval bij troepen Assad

Activisten met gasmaskers doen een kat, die zou zijn overleden door de chemische aanval, in een zak in Zamalka nabij Damascus.
Activisten met gasmaskers doen een kat, die zou zijn overleden door de chemische aanval, in een zak in Zamalka nabij Damascus. Foto Reuters / Bassam Khabieh

Volgens Groot-Brittannië zijn troepen loyaal aan president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de vermeende aanval met chemische wapens in de voorsteden van Damascus.

Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zojuist, meldt persbureau Reuters. Volgens hem heeft de Syrische regering “iets te verbergen”.

“Ik weet dat sommige mensen in de wereld graag zeggen dat dit een soort complot is van de Syrische oppositie. Ik denk dat de kans daarop klein is, dus geloven we dat dit een chemische aanval is door het regime van Assad.”

Hague zei verder dat de aanval iets is dat een “beschaafde wereld” niet kan negeren.

Obama koos voorzichtiger woorden

Obama was voorzichtiger in zijn uitspraken. In een vandaag uitgezonden interview noemde hij de aanval “duidelijk een grote gebeurtenis” maar voegde daaraan toe dat de Verenigde Staten voorzichtig moeten zijn in hun antwoord. Het was de eerste keer dat hij publiekelijk optrad sinds de aanval woensdag.

Obama benadrukte dat een antwoord volgens het internationale recht passend is. Hij zei ook dat hij zich bewust is van de financiële en humanitaire kosten van betrokkenheid bij complexe buitenlandse aangelegenheden.

Toen hij gevraagd werd naar de “rode lijn”, waarvan hij eerder zei dat in die in het geval van chemische wapens zou worden overschreden, zei hij:

“Als de VS een ander land binnenvallen zonder een mandaat van de VN en zonder duidelijk bewijs, roept dat vragen op: of zo’n actie wordt gesteund door het internationale recht, of we genoeg bondgenoten hebben om het te laten slagen. Dat zijn zaken die je in overweging moet nemen.”

Er zijn geen bewijzen dat de troepen van Assad achter de gifgasaanval zitten. Het is zelfs niet met zekerheid te zeggen dat de aanval daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, alhoewel wel steeds meer tekenen die richting op wijzen. In dit item van de BBC wordt uitgelegd waarom het waarschijnlijk is dat er een gruwelijke ramp in Syrië heeft plaatsgevonden. Let op: het filmpje bevat schokkende beelden.

http://www.youtube.com/watch?v=oCkHYJJnI34