Een volledige bibliotheek in een kast

Foto Meermanno

In museum Meermanno is sinds een aantal weken de Bibliotheca Thurkowiana Minor te bekijken, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011) die vorig jaar werd verworven door het museum.

Guus Thurkow en zijn vrouw Luce runden van 1984 tot 2003 onder de naam The Catharijne Press een antiquariaat en uitgeverij van miniatuurboeken. In 2001 besloten zij een bibliotheek voor miniatuurboeken te laten bouwen naar het voorbeeld van beroemde 17de- en 18de-eeuwse Nederlandse poppenhuizen. Uitgaande van de maximale grootte van een miniatuurboek van 3 inch oftewel 76 mm werd als maatvoering gekozen voor een schaal van 1 op 4.

De bibliotheek is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele meer moderne categorie als Photographia. Een onderdeel van de miniatuurbibliotheek dat alleen onder begeleiding  en op afspraak kan worden getoond, is ‘L’enfer’ (De Hel), oftewel de ‘geheime boekenkast’ met de rubriek Erotica.