Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Virtuele rondleiding door het op een na grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Kinderen spelen met speelgoedgeweren in het Jordanese vluchtelingenkamp Zaatari.
Kinderen spelen met speelgoedgeweren in het Jordanese vluchtelingenkamp Zaatari. Foto AP / Mohammad Hannon

Het Syrische vluchtelingenaantal staat nu op bijna twee miljoen. Aan dat onvoorstelbaar grote getal zitten twee miljoen persoonlijke verhalen. De BBC vertelt er een paar van, in een mooie interactieve rondleiding door een Jordanees vluchtelingenkamp.

Bijvoorbeeld het verhaal van de vijfjarige Haram, die in zijn thuisstad Deraa zo veel ellende zag dat hij nog geregeld uit angst onder zijn bed kruipt. Ook al is hij nu veilig. Hij vluchtte in februari met zijn familie uit Syrië. Zijn moeder, Aida Khalda Mohamed, vertelt de BBC over de zorgen die ze heeft om de impact van de oorlog op jonge kinderen:

“Hier spelen kinderen op een agressieve manier, ze slaan elkaar. Ze gebruiken geweren en wapens in hun spelletjes. Ze zeggen dingen als ‘Ik wil je vermoorden. Ik wil je neerschieten’. Zo was het niet voor de oorlog.”

Het vluchtelingenkamp Zaatari is stoffig, warm en het op een-na-grootste kamp ter wereld. Er zijn drie ziekenhuizen.

Screenshot uit de grafiek van de BBC.

Screenshot uit de grafiek van de BBC. Screenshot uit de grafiek van de BBC.

Elke dag komen er zo’n tweeduizend vluchtelingen bij, die de grens twaalf kilometer verderop hebben overgestoken. De BBC laat in een grafiek mooi zien hoe het kamp gegroeid is sinds het vorig jaar juli werd opgericht.

Nog enkele cijfers over de Syrische vluchtelingen:

  •  701.000 vluchtelingen in Libanon;
  • 518.000 vluchtelingen in Jordanië;
  • 441.000 vluchtelingen in Turkije;
  • 155.000 vluchtelingen in Irak;
  • 110.000 vluchtelingen in Egype;
  • 1 miljoen kindvluchtelingen;
  • 740.000 vluchtelingen jonger dan 11 jaar;
  • 4,25 miljoen mensen ontheemd in Syrië zelf.