Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bo Xilai verwerpt verklaring van zijn vrouw - ‘ze is onberekenbaar’

Gu Kailai, de vrouw van Bo Xilai, geeft een verklaring tijdens het proces van Xilai in de rechtbank van Jinan in de Chinese provincie Shandong. Xilai wordt verdacht van corruptie en machtsmisbruik.
Gu Kailai, de vrouw van Bo Xilai, geeft een verklaring tijdens het proces van Xilai in de rechtbank van Jinan in de Chinese provincie Shandong. Xilai wordt verdacht van corruptie en machtsmisbruik. Foto AFP / Mark Ralston

Bo Xilai, de afgezette communistische Chinese leider, heeft de verklaring die zijn vrouw Gu Kailai vandaag in de rechtbank maakte verworpen. Volgens Xilai was ze onberekenbaar en werd ze gedwongen. Xilai staat terecht voor corruptie en machtsmisbruik in China’s grootste politieke crisis sinds decennia.

De videoverklaring werd op het blog van de rechtbank gezet, schrijft de BBC.

Bo schijnt over de verklaring van zijn vrouw gezegd te hebben dat de aanklagers zijn vrouw in haar ‘veranderlijke toestand’ onder druk hebben gezet om haar tegen hem op te zetten, aldus de BBC. Bo trok ook de geloofwaardigheid van zijn vrouw in twijfel:

“Ze is veranderd, ze is gek geworden en liegt continu.”

In haar verklaring sprak Kailai ook over het ontvangen van cadeau’s van de ondernemer Xu Ming. Bo wordt er ook van verdacht door hem te zijn omgekocht.

Bo uit partij gezet, verdacht van corruptie

Bo werd in september 2012 uit de Communistische partij gezet en vervolgd. Hij staat sinds gisteren terecht voor corruptie, ambtsmisbruik, aannemen van steekpenningen en onbetamelijke relaties met vrouwen.

Bo’s vrouw werd vorig jaar veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood, die ze als een gevaar voor haar zoon, Bo Guagua, beschouwde. Heywood werd in november 2011 dood gevonden op zijn hotelkamer in Chongqing (de stad waar Bo partijchef was). Hij was vergiftigd met cyanide. Gu Kailai bekende tijdens het proces in augustus 2012 de moord te hebben gepleegd na ruzie over een financiële kwestie.

Lees het uitgebreide artikel over de rechtszaak van ‘de rode kroonprins’ Bo Xilai