Autistische automobilist hoeft niet langer medisch te worden gekeurd

Mensen met autisme hoeven vanaf oktober niet langer een medische herkeuring te ondergaan om hun rijbewijs te behouden. Dat maakte minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) gisteren bekend. De minister neemt het advies over van de Gezondheidsraad, die herkeuring niet nodig acht.

Bij automobilisten met een zogenoemde ‘autistische spectrum stoornis’ kan sprake zijn van een verhoogd risico op onveilige verkeerssituaties. Bijvoorbeeld door een gebrekkig concentratievermogen. Daarom zijn zij sinds enige jaren verplicht zich medisch te laten keuren vóór het behalen van het rijbewijs, en elke drie jaar nadien. Bij die keuringen beoordeelt een psychiater aan de hand van een checklist in hoeverre de automobilist zijn aandacht kan verdelen, zijn gedrag kan plannen en kan omgaan met onverwachte verkeerssituaties. Het gaat om ongeveer één op de honderd Nederlanders.

Secretaris van de Gezondheidsraad Cees Postema: „Een autistische stoornis verergert niet. Herkeuring is dus overbodig.” De medische test vóór het behalen van het rijbewijs blijft bestaan, aldus de minister, en de driejaarlijkse herkeuring komt te vervallen.

Haar besluit is opvallend, want de medische keuring en herkeuring zijn pas in 2010 ingevoerd. Sterker: op advies van dezelfde Gezondheidsraad. Vóór 2010 golden er namelijk helemaal geen medische verplichtingen voor autistische automobilisten. Maar rijschoolhouders en (ouders van) autistische examenkandidaten gingen zich steeds vaker afvragen of rijden wel verantwoord was. De Gezondheidsraad boog zich over de kwestie en raadde de minister aan om zowel keuring als herkeuring verplicht te stellen.

Nu denkt de raad er dus anders over. „Voortschrijdend inzicht”, zegt Postema. „In 2010 waren de medische inzichten nog mager. Sindsdien blijkt uit onderzoek dat het veiligheidsrisico bij autistische weggebruikers niet toeneemt.” De kosten voor de herkeuring kunnen oplopen tot zo’n 250 euro. Dat betekent dat een 18-jarige autistische automobilist die nu zijn rijbewijs haalt, op zijn 66ste 4.000 euro heeft uitgegeven.