Ajax gelijk tegen Heerenveen in doelpuntrijke wedstrijd

Niklas Moisander scoort de 1-0 voor Ajax. Heerenveen-keeper Kristian Nordfeldt zit ernaast.
Niklas Moisander scoort de 1-0 voor Ajax. Heerenveen-keeper Kristian Nordfeldt zit ernaast. Foto ANP/ Olaf Kraak

Landskampioen Ajax heeft punten verspeeld op bezoek bij SC Heerenveen. In een doelpuntrijk duel, dat vooral voor rust een spektakel was, speelden de ploegen met 3-3 gelijk.

Ajax begon nog overtuigend. Binnen twintig minuten stond het 2-0 dankzij doelpunten van Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthórsson. Zowel de Fin als de IJslander was uit een hoekschop van Christian Eriksen succesvol met het hoofd. Bij beide treffers zag doelman Kristoffer Nordfeldt er niet goed uit.

Succes Ajax van korte duur

De sluitpost wist de kopbal van Moisander niet te keren en bij de tweede corner ging hij onder de bal door. Na het sterke begin ging er ook bij de bezoekers evenwel veel mis. Alfred Finnbogason was weer eens de grote man bij Heerenveen. In de 23e minuut ontsnapte hij op het randje van buitenspel aan zijn belagers en schoot beheerst raak.

Na ruim een halfuur kon de IJslander na een fraaie dieptebal van Hakim Ziyech wederom alleen op keeper Kenneth Vermeer af en ook nu maakte hij geen fout. Het was voor Finnbogason zijn zesde competitiedoelpunt in vier duels.

Comeback compleet op slag van rust

Op slag van rust was de comeback van de ploeg van coach Marco van Basten compleet, toen de Noor Magnus Wolff Eikrem met zijn eerste doelpunt voor Heerenveen de stand op 3-2 bracht. De Boer besloot in te grijpen in de rust en bracht Thulani Serero voor Lasse Schöne.

Magnus Eikrem heeft de 2-2 voor Heerenveen gescoord.

Magnus Eikrem heeft de 3-2 voor Heerenveen gescoord. Foto ANP/ Olaf Kraak

Gelijkmaker Eriksen via droge knal

In de 65e minuut zorgde Christian Eriksen voor de gelijkmaker in de boeiende wedstrijd. De spelbepaler van de Amsterdammers verraste Nordfeldt met een droge knal. Ajax probeerde na die treffer door te drukken, terwijl Heerenveen in de tegenaanval probeerde toe te slaan.

Christian Kum was op die manier nog twee keer heel dichtbij, maar de punten werden gedeeld in het Abe Lenstra Stadion. Ajax heeft met een wedstrijd meer gespeeld al twee punten achterstand op PSV. Ajax heeft nu 7 punten uit 4 wedstrijden, net als Heerenveen.

Het wedstrijdverslag komt van persbureau Novum