Aantal gevluchte Syrische kinderen opgelopen tot een miljoen

Syrische vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in Dohuk in Irak. De Irakese regering heeft een quotum ingesteld van maximaal drieduizend vluchtelingen per dag die het land in mogen.
Syrische vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in Dohuk in Irak. De Irakese regering heeft een quotum ingesteld van maximaal drieduizend vluchtelingen per dag die het land in mogen. Foto Reuters . Thaier al-Sudani

Het aantal Syrische kinderen dat is gevlucht uit Syrië, zal vandaag oplopen tot een miljoen. Dat zeggen de Verenigde Naties. Dat is de helft van alle mensen die het land uit zijn gevlucht.

Nog eens twee miljoen kinderen zijn ontworteld in hun thuisland, omdat ze hun familie verloren zijn. Zij worden vaak aangevallen of gerekruteerd, zeggen Unicef en vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Bijna twee miljoen Syriërs zijn naar Turkije, Libanon, Irak, Jordanië en Noord-Afrika gevlucht. Onder hen zijn veertigduzend Syrische Koerden die afgelopen week naar Irak vluchtten. Geschat wordt dat er onder de honderdduizend doden die de Syrische oorlog kostte, zevenduizend kinderen zijn. In een verklaring schrijft de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN Antonio Guterres:

“De jongeren van Syrië verliezen hun huizen, hun familieleden en hun toekomst. Zelfs als zij veilig de grens over zijn, zijn ze getraumatiseerd, depressief en hebben ze een reden nodig voor hoop.”

VN vragen toegang tot buitenwijken Damascus

De VN hebben Syrië gisteren gevraagd de onderzoekers die in het land zijn toegang te verlenen tot het gebied waar de vermeende gifgasaanval zou hebben plaatsgevonden, schrijft Reuters. Bij die aanval kwamen honderden mensen om, onder wie veel kinderen. De aanval vond plaat op slechts een paar kilometer afstand van het hotel van de VN-onderzoekers.