‘Houwers moest zetel inleveren van Zijlstra’

De in opspraak geraakte VVD’er Johan Houwers is niet uit zichzelf opgestapt als Tweede Kamerlid. Hij weigerde aanvankelijk zijn zetel in te leveren, maar fractievoorzitter Halbe Zijlstra dwong zijn vertrek af. Dat schrijft de Volkskrant op basis van bronnen binnen de partij.

Johan Houwers.
Johan Houwers. Foto ANP / Robert Vos

De in opspraak geraakte VVD’er Johan Houwers is niet uit zichzelf opgestapt als Tweede Kamerlid. Hij weigerde aanvankelijk zijn zetel in te leveren, maar fractievoorzitter Halbe Zijlstra dwong zijn vertrek af. Dat schrijft de Volkskrant op basis van bronnen binnen de partij.

Houwers kondigde eind vorige maand aan te vertrekken vanwege een integriteitskwestie. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker. Hij wordt ervan verdacht bij zijn hypotheekaanvraag onjuiste inkomensgegevens te hebben verstrekt. Houwers wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar hem. Het Openbaar Ministerie heeft bovendien beslag gelegd op het landgoed van Houwers. Of hij wordt vervolgd is nog niet bekend.

Houwers zegt dat opstappen eigen keuze was

Het is volgens de Volkskrant echter niet Houwers’ eigen keuze geweest om op te stappen. Zijlstra riep zijn fractie terug van reces en stelde de leden voor Houwers voor de keus te stellen om vrijwillig zelf op te stappen of gedwongen de fractie te verlaten. De fractie koos de kant van Zijlstra.

In de brief waarin Houwers aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zijn vertrek aankondigt, schrijft hij dat hij uit zichzelf opstapt:

“Lopende dit onderzoek, waarvan ik ook niet weet hoe lang dit zal duren, kan ik naar mijn wijze van zien mijn functie als Tweede Kamerlid niet op passende wijze invullen. Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over anderen en de belangen van anderen voeren.”

Houwers blijft erbij dat het zijn eigen beslissing is geweest om op te stappen. Dit zou echter pas zijn gebeurd na een fikse botsing met Zijlstra en de rest van de fractie. Hij heeft volgens de krant van de VVD te horen gekregen dat hij weer welkom is in Den Haag als blijkt dat hij niet schuldig is.

Integriteit heikele kwestie bij VVD

Aan integriteit wordt bij de VVD meer aandacht besteed sinds een aantal bestuurders in opspraak was gekomen. Partijleider Mark Rutte zei in mei dat de VVD het goede voorbeeld moet geven op het gebied van integriteit. De partijtop wilde daarom een nieuwe integriteitsaffaire meteen voorkomen, zo schrijft de krant.