VS: we kunnen nog niet vaststellen of Assad gifgasaanval uitvoerde

Obama heeft zijn inlichtingendiensten opgedragen snel uit te zoeken wat er waar is van het vermeende gebruik van chemische wapens in Syrië. Dat schrijft persbureau Reuters.

Op dit moment ‘kunnen we niet onomstotelijk vaststellen’ dat het regime van Assad dat daadwerkelijk gedaan heeft, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Maar als de berichten van een gifgasaanval waar zijn, dan zou dat een ‘schandelijke en grove escalatie’ zijn.

Het ministerie denkt niet dat de Syrische rebellen achter de aanval zitten, omdat die niet de capaciteiten zouden hebben om chemische wapens in te kunnen zetten.

Eerder vanavond liet de VN bij monde van secretaris-generaal Ban Ki-moon weten dat er direct onderzoek moet worden gedaan naar de vermeende gifgasaanval in Damascus, waarbij volgens de Syrische oppositie honderden (volgens één bron zelfs 1.300) doden vielen.