Veiligheidsraad wil duidelijkheid over mogelijke gifgasaanval

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil duidelijkheid over de vermeende aanval met chemische wapens van gisteren op buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus. De Veiligheidsraad besloot niet expliciet dat de VN-onderzoekers die momenteel in Syrië zijn om het gebruik van chemische wapens in het land te onderzoeken, die duidelijkheid moeten verschaffen.

De lichamen van Syrische mannen liggen in een geïmproviseerd mortuarium in de wijk Arbeen, Damascus, na een vermeende gifgasaanval van het Syrische regime.
De lichamen van Syrische mannen liggen in een geïmproviseerd mortuarium in de wijk Arbeen, Damascus, na een vermeende gifgasaanval van het Syrische regime. EPA / Local Committee of Arbeen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil duidelijkheid over de vermeende aanval met chemische wapens van gisteren op buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus. De Veiligheidsraad, die vannacht bijeen kwam, besloot niet expliciet dat de VN-onderzoekers die momenteel in Syrië zijn om het gebruik van chemische wapens in het land te onderzoeken, die duidelijkheid moeten verschaffen. Dat meldt persbureau Reuters.

De leden van de vergadering spraken een “grote bezorgdheid” uit over het vermeend gebruik van gifgas. De oproep van secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon om het voorval door de VN te laten onderzoeken werd verwelkomd, maar niet overgenomen. Wel werd opgeroepen tot een “grondig, onpartijdig en snel onderzoek”.

‘Rusland en China blokkeerden oproep VN-onderzoek’

Dat niet tot een VN-onderzoek werd opgeroepen, zou komen omdat Rusland en China, die het Syrische regime steunen, zich uitspraken tegen een expliciete oproep tot een VN-onderzoek. In een conceptverklaring zou hebben gestaan dat de raad de VN vraagt “dringend het nodige te doen om de aanval van vandaag te laten onderzoeken door het onderzoeksteam van de Verenigde Naties”.

Onder andere de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en 34 andere landen waren voor een dergelijk onderzoek en riepen daar eerder gisteren al toe op. Ook het VN-onderzoeksteam onder leiding van de Zweed Ake Sellström dat momenteel in de hoofdstad is, wil het onderzoek graag uitvoeren.

Mogelijk 1.300 doden

Twee pro-oppositiegroepen zeiden gisteren op basis van verklaringen van Syrische rebellen en van ooggetuigen dat troepen van de regering gifgas afvuurden op buitenwijken in het oosten van hoofdstad, gebieden die de rebellen in handen hebben. Bij de aanval kwamen volgens een lid van de oppositie 1.300 mensen om het leven, anderen spraken van 650 doden. Het nieuws kon niet onafhankelijk worden bevestigd. De Syrische regering ontkende het gebruik van chemische wapens tijdens de aanval. Als het wel klopt, zou het gaan om de ernstigste gifgasaanval van de laatste tientallen jaren.

Gedurende de ruim twee jaar durende burgeroorlog in het land zijn er over en weer beschuldigingen gedaan van het gebruik van chemische wapens door beide kanten. Andere landen spraken zich ook in steeds sterkere mate uit over de vermeende inzet. Beide partijen hebben beiden altijd ontkend van chemische wapens gebruik te maken.

De aanval valt samen met de aanwezigheid van inspecteurs van de Verenigde Naties in Damascus, die onderzoek doen naar eerder vermeend gebruik van chemische wapens. De inspecteurs gaan onderzoek doen naar drie aanvallen, waarbij, naar verluidt, chemische wapens zijn gebruikt. Het gaat onder andere om een aanval bij Khan al-Assal, een voorstad van Aleppo. De twee andere plaatsen worden omwille van de veiligheid geheimgehouden.