Opinie

Stéphanie Versteeg Liefdevol

De vrije dagen zijn op, het vakantiegeld ook en alsof dat allemaal nog niet vervelend genoeg is, verdween het heerlijk onbezorgde vakantiegevoel ook nog eens zodra je voet op Hollandse bodem zette. Het feit dat je een week geleden nog in de branding van een subtropisch eiland lag te vegeteren, lijkt niet uit te maken. En dat je de hele zomer met je blote handen een weeshuis in Centraal-Afrika hebt opgeknapt doet plotseling ook niet meer ter zake.

Om die gewraakte post-vakantie-dip te lijf te gaan kun je het jezelf deze periode maar beter zo veel mogelijk naar de zin maken. Bijvoorbeeld met huisgemaakt brood, belegd met uienchutney en een dikke plak oer-Hollandse kaas. Want met een liefdevol gebakken en belegd broodje tijdens de lunch aan je bureau of achter het stuur zal de overgang van het zomerverlof naar het werkende leven net iets minder pijnlijk zijn. Het maken van een dergelijk zelfgebakken brood is gelukkig helemaal niet ingewikkeld. Onderstaand brood bevat maar een paar ingrediënten, is binnen mum van tijd gekneed, hoeft niet te rijzen en mag na een half uurtje bakken al de oven verlaten. Wat wil een mens nog meer? Verhit een scheutje olijfolie een pan met dikke bodem. Snijd de uien in ringen en fruit ze in de hete olie. Zet het vuur zacht en laat ze een half uurtje pruttelen. Voeg de rode wijnazijn en de suiker toe en bak eventjes mee. Doe daarna de rode wijn in de pan en laat een half uur staan tot de chutney dik is geworden. Laat afkoelen en bewaar in een goed afsluitbaar potje in de koelkast. Kneed voor het brood het bloem, karnemelk, baksoda, snufje zout en de gewenste hoeveelheid noten, zaden of pitten met de hand tot een mooi, niet-plakkerig deeg. Vorm een platte bol en bedek de bovenkant met een laagje bloem. Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant zodat het brood niet zal uitscheuren tijdens het bakproces. De inkeping mag zeker anderhalve centimeter diep zijn. Verwarm de oven op 200 graden en leg het brood op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak een half uur in het midden van de oven en laat goed afkoelen. Snijd in plakken en bedek met een plakje boerenkaas en een kwak uienchutney.