Opstopping dreigt door wildgroei aan wifi-netwerken

Gratis wifi op de Amsterdamse Uitmarkt, vorig jaar in augustus. Foto ANP / Evert Elzinga

Het wifi-netwerk in Nederland is overbelast en loopt vast. Daarvoor waarschuwen verschillende deskundigen op het gebied van draadloze communicatie vandaag in NRC Handelsblad.

“Wij zien congestie”, zegt plaatsvervangend directeur John Derksen van het Agentschap Telecom, dat verantwoordelijk is voor de draadloze communicatie in Nederland.

In de bus, op het station, in het café, op de camping

Oorzaak is het snel toenemende gebruik van de wifi-frequentieband 2,4 Ghz, die gratis kan worden gebruikt. Ongeveer 70 procent van alle dataverkeer gaat via wifi, en dat dataverkeer verdubbelt elk jaar. Bovendien komen er steeds meer wifi-hotspots bij: in koffiehuisjes, op stations, in bussen, op campings en in hotels, bijvoorbeeld, maar ook complete gemeenten, zoals Enschede, bieden het gratis aan.

Maar inmiddels dreigt de wifi-band in de ether aan zijn eigen succes te bezwijken.TNO-informatietechnoloog en hoogleraar draadloze communicatie aan de TU Eindhoven Erik Fledderus zegt in de krant:

“Er zijn zo veel hotspots dat ze elkaar gaan storen. Interferentie noemen we dat.”

‘Grote problemen’ liggen op de loer

Het vastlopen van de wifi-band is niet zonder gevaar. Het Agentschap Telecom waarschuwde onlangs voor ‘grote problemen’ bij bedrijven die hun processen baseren op het open, onbeschermde en daardoor kwetsbare wifi-netwerk. Het Agentschap noemt met name de aansturing van de Noord-Zuidlijn zonder machinisten in Amsterdam en de overslag van containers in de Rotterdamse haven. Het Agentschap is met haven en metrolijn ‘in gesprek’ want, vertelt een woordvoerder, je moet er niet aan denken wat er gebeurt als zo’n netwerk uitvalt doordat er bijvoorbeeld een jammer, een stoorzender, in de buurt zit.

Meest gehoorde oplossing voor de congestie is het verbouwen van de netwerken of meer ruimte maken op een andere band in de ether, op de frequentie van 5 Ghz. Die mag je ook gratis gebruiken. Wel moeten apparaten, routers en modems daarvoor geschikt zijn. Bovendien moet het gebruik van deze andere etherband niet ten koste gaan van bestaande gebruikers, zoals weerstations en onderzoekssatellieten.

    • Arjen Schreuder