Nog eens 500 banen weg bij BAM

De aanhoudende crisis op de woningmarkt blijft bouwbedrijven parten spelen. BAM, het grootste bouwbedrijf van het land, schrapt banen.

Nederlandse bouwbedrijven lijden zwaar onder de aanhoudende malaise op de huizen- en vastgoedmarkt. De Brabantse bouwer Heijmans haalde gisteren met een bliksemactie 13,5 miljoen euro op om de slechte marktomstandigheden het hoofd te bieden. Vanochtend maakte bouwer BAM maatregelen bekend.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers liet het grootste bouwbedrijf van Nederland (25.000 medewerkers) weten nog eens 500 banen in eigen land te schrappen. De mededeling volgt kort op de reorganisatie die BAM eind vorig jaar in gang zette en waarbij al 650 ontslagen vallen.

Het nieuws viel slecht bij beleggers. Het aandeel BAM daalde vanochtend met bijna 14 procent.

Volgens bestuursvoorzitter Nico de Vries stelde het tweede kwartaal teleur. De omzet en winstmarges daalden sneller dan het bedrijf in Bunnik had verwacht. Hoewel BAM nog steeds winst maakt, lag het resultaat over het eerste half jaar met 16 miljoen euro lager dan analisten hadden voorzien. Wel presteerde het concern vele malen beter dan een jaar geleden. Toen maakte Bam een megaverlies van 250 miljoen euro bekend. BAM wist te profiteren van een groei in publiek-private samenwerking. De omzet kwam uit op 3,2 miljard euro tegenover 3,6 miljard euro een jaar eerder.

Met name de Nederlandse markt voor bouw en infrastructurele projecten kromp sneller dan BAM met de ingezette afslanking kon bijbenen. Maar opmerkelijk is dat het bedrijf ook verliezen lijdt op de projecten die het wel wist binnen te halen.

Bam wijdt dat enerzijds aan toeleveranciers en onderaannemers die in de problemen komen en anderzijds aan opdrachtgevers die de druk opvoeren. Zij houden strakke deadlines aan. Worden die overschreden, dan zijn de meerkosten vaker dan voorheen voor het bouwbedrijf.

Dat probleem leidde ook tot verliezen op enkele grote projecten in het buitenland. Analist Edwin de Jong van SNS Securities noemt het „zorgelijk” dat BAM ook bij het aannemen van nieuwe projecten problemen ondervindt. „Die sandwich tussen opdrachtgever en toeleverancier waarin bouwbedrijven zich op deze markt bevinden, speelt al jaren. Je zou verwachten dat ze hun projecten inmiddels onder controle hebben. Contracten met toeleveranciers moeten waterdicht zijn.”

Heijmans en ingenieursbureau Grontmij, die eerder al met cijfers kwamen, wisten wel te profiteren van een opleving van de huizen- en vastgoedmarkt in buurlanden als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. „Daar verwacht je een plusje”, zegt De Jong.

Bam zag de winst in deze landen juist dalen. Het bedrijf zegt zich met name in Duitsland geconfronteerd te zien met felle concurrentie en blijft ondanks „enkele vroege tekenen van herstel” in Ierland en het Verenigd Koninkrijk spreken van „moeilijke marktomstandigheden”. Wel benadrukt BAM dat het nog ruim aan de solvabiliteitseisen van de banken voldoet. Enkele jaren geleden moest een aantal bouwbedrijven plots aandelenemissies uitgeven om de balans te verstevigen. Dat schokte de markten die nu extra alert zijn op schuldposities.