Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederlandse werf bouwt twee oorlogsschepen voor Vietnam

Damen Shipyards in Gorinchem, dat twee korvetten aan de Vietnamese marine levert.
Damen Shipyards in Gorinchem, dat twee korvetten aan de Vietnamese marine levert. Foto ANP / Lex van Lieshout

Damen Shipyards heeft een akkoord bereikt met Vietnam voor de levering van twee korvetten aan de Vietnamese marine, zo heeft de Gorinchemse werf vandaag bevestigd.

De deal, die voor het einde van dit jaar officieel door beide landen moet worden beklonken, zou het Nederlandse bedrijfsleven, vooral de werf van Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) in Vlissingen, duizend manjaren werk opleveren.

Over de waarde van het contract doet Damen geen mededelingen, maar een ingewijde stelt dat die kan oplopen tot een half miljard euro. De Nederlandse overheid is betrokken bij de financiering.

Damen heeft ‘goede hoop’ op meer orders

Het contract behelst de bouw van twee korvetten van de SIGMA-klasse, type 9814 – wat staat voor een lengte van 98 meter en een breedte van 14 meter. De schepen krijgen een potente uitrusting met onder andere een Oto Melara snelvuurkanon, antischipraketten en verticaal te lanceren Mica luchtdoelraketten. Binnen de transactie is Thales Nederland de beoogde leverancier van elektronische uitrusting, waaronder radar, sensoren, vuurleidingsystemen en apparatuur voor commandovoering.

Over het bouwprogramma zijn geen nadere gegevens openbaar gemaakt, maar het lijkt logisch dat één van de twee SIGMA’s op de Vlissingse werf wordt gebouwd en het tweede schip op een Vietnamese werf. Damen is al bijna twintig jaar actief in het Zuid-Oost Aziatische land, waar de onderneming vijf scheepsbouw- en reparatiewerven exploiteert en een grote werf bij Haiphong in ontwikkeling heeft. Damen zegt ,,goede hoop” te hebben op meer Vietnamese orders.

Eerder al korvetten naar Marokko en Indonesië

De aanschaf van twee moderne korvetten past in het ambitieuze moderniseringsprogramma van de strijdkrachten van Vietnam in het licht van de assertieve buitenlandpolitiek en snelle militaire uitbreiding van buurland China. Vietnam en China betwisten onder meer de soevereiniteit van eilandjes in de Zuid-Chinese Zee, waaronder grote olievoorraden worden vermoed. Vietnam was decennia lang grootafnemer van de Russische wapenindustrie, reden waarom de leverantie van westers, Nederlands, defensiematerieel opmerkelijk mag heten.

De SIGMA geldt op de exportmarkt als een verkoopsucces. Eerder verkocht de werf drie van dergelijke korvetten aan Marokko en vijf aan Indonesië, in diverse varianten. Meer landen hebben interesse in de marineschepen getoond.