Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Mugabe beëdigd als president voor zevende termijn - ‘ongeloofwaardig’

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is beëdigd tijdens een ceremonie in een stadion in Harare, onder het oog van duizenden jubelende aanhangers.
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is beëdigd tijdens een ceremonie in een stadion in Harare, onder het oog van duizenden jubelende aanhangers. Foto AFP / Alexander Joe

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is zojuist beëdigd voor een nieuwe termijn van vijf jaar als staatshoofd. Dat meldt persbureau AFP. Groot-Brittannië laat in een verklaring weten dat de uitslag van de verkiezingen ongeloofwaardig is als geen onafhankelijk onderzoek komt.

De beëdiging vond plaats in een stadion aan de rand van Harare. Mugabe zwoor “alle wetten van Zimbabwe in acht te nemen, te handhaven en te verdedigen”. Hij is al 33 jaar aan de macht, sinds het land onafhankelijk is van de Britten.

Uitslag betwist door oppositie

Mugabe won de verkiezingen eenvoudig, met 61 procent van de stemmen. Volgens het Hooggerechtshof zijn de verkiezingen eerlijk en vrij verlopen, maar de oppositie betwist de uitslag. De grootste oppositiepartij van het land, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), liet vorige week een aanklacht vallen omdat er volgens de partij toch geen eerlijk proces zou komen. Hierdoor kwam de weg vrij voor de beëdiging van Mugabe.

Juist vandaag zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague dat de herverkiezing van Mugabe niet geloofwaardig is als er geen onafhankelijk onderzoekt komt naar ongeregeldheden tijdens de verkiezingen. Hague is “zeer bezorgd” dat de MDC de aanklacht laat vallen, zei hij.

Angst voor verdere economische achteruitgang

Er is angst voor radicalisering in Zimbabwe, schreef onze correspondent Elles van Gelder in nrc.next vlak na de uitslag van de verkiezingen. Niet alleen is Mugabe president, maar zijn partij ZANU PF behaalde een ruime tweederde meerderheid in het parlement. Dat betekent dat ze de nieuwe grondwet die in maart is aangenomen kunnen veranderen. De nieuwe grondwet perkt de macht van de president in en zorgt voor vrije media en een beter rechtssysteem.

“Zimbabweanen zijn vooral bang voor verdere economische achteruitgang. Ze herinneren zich nog de hyperinflatie waarbij je een tas geld nodig had om een brood te kopen. Als er überhaupt al iets in de winkels lag. De economie is met de introductie van de Amerikaanse dollar in 2009 gestabiliseerd maar de werkloosheid wordt op 70 procent geschat.”