Moeilijk eerste halfjaar voor Rabobank: winst daalt met 14 procent

De Rabobank heeft er een moeilijk eerste halfjaar van 2013 op zitten. De nettowinst voor het bedrijf daalde met 14 procent tot 1,1 miljard euro. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend.

Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.
Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto ANP / Koen van Weel

De Rabobank heeft er een moeilijk eerste halfjaar van 2013 op zitten. De nettowinst voor het bedrijf daalde ten opzichte van de eerste helft van 2012 met 14 procent tot 1,1 miljard euro. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend.

De omzet van Rabobank daalde met zes procent naar 6,45 miljard euro. De lange duur van de economische teruggang eist volgens Rabobank zijn tol. Voorzitter van de raad van bestuur Piet Moerland zegt in een verklaring:

“Het aantal faillissementen steeg en de werkloosheid liep op. De financiële situatie van onze klanten verbeterde over het algemeen niet. Dit had een negatief effect op ons nettoresultaat. Vooral op kredieten aan klanten in het commercieel vastgoed, de bouwsector, de glastuinbouw en de binnenvaart moesten voorzieningen getroffen worden.”

De bank verwacht dat de krimp in consumentenbestedingen blijft aanhouden, met verdere nadelige gevolgen voor belangrijke markten waarin Rabobank actief is, zoals de retail.

De komende jaren wil Rabobank fiks minder fysieke kantoren hebben en wordt ook het aantal medewerkers afgebouwd. Naar verwachting blijven er in 2016 ongeveer honderd zelfstandige lokale banken over van de 136. Er verdwijnen waarschijnlijk bij de lokale Rabobanken de komende jaren 8.000 van de 28.000 arbeidsplaatsen. In totaal zullen de kosten met 1 miljard euro worden gereduceerd, verwacht de bank.

Rabobank verwacht schikking in Liborzaak

Rabobank heeft ook een fors bedrag opzijgezet voor een schikking met Amerikaanse autoriteiten wegens een rentemanipulatieschandaal, de Liborzaak. Rabobank verwacht dat die schikking snel rond komt. De bank treft daarvoor een voorziening die meetelt in de resultaten over de eerste helft van dit jaar. Hoeveel geld is gereserveerd, wil de bank niet zeggen.

De Liborrente wordt als basis gebruikt van veel financiële producten, waaronder hypotheek- en spaarrentes. Verschillende internationale banken zouden deze belangrijke interbancaire rente hebben gemanipuleerd. Barclays, Royal Bank of Scotland en UBS werden al beboet in de zaak.