Internationale afschuw na aanval in Syrië - ‘meer lichamen gevonden’

Het lichaam van een meisje wordt door twee mensen in een massagraf gelegd. De foto is vrijgegeven door de oppositie.
Het lichaam van een meisje wordt door twee mensen in een massagraf gelegd. De foto is vrijgegeven door de oppositie. Foto AFP / Shaam News Network / Ammar Al-Arbini

Internationaal wordt met veel afschuw gereageerd op de vermeende gifgasaanval in de buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus, waarbij honderden mensen omkwamen. Minister Timmermans noemde het halfslachtige optreden van de Veiligheidsraad beschamend. Turkije zegt dat “alle rode lijnen” zijn overschreden. Frankrijk riep op tot een krachtige reactie, ook als de Veiligheidsraad geen besluit kan nemen.

Bij de aanval vielen honderden doden. De oppositie spreekt van meer dan dertienhonderd doden. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen. De Veiligheidsraad verklaarde na een spoedzitting dat er helderheid nodig is, maar riep niet expliciet op tot onderzoek van de VN-onderzoekers die momenteel in Syrië zijn om het gebruik van chemische wapens in het land te onderzoeken.

Nederland: beschamend dat geen duidelijk besluit wordt genomen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt het beschamend dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog geen onderzoek wil instellen naar de mogelijke gifgasaanval in Syrië, zei hij vandaag:

“Ik vind het onbegrijpelijk en ook voor de wereldgemeenschap beschamend dat de Veiligheidsraad niet in staat is om hier een duidelijk besluit te nemen. Het gaat puur en alleen om vast te stellen van wat gebeurd is en wie daar schuldig aan is. Wie de beelden ziet weet ook dat, mocht daar inderdaad gifgas ingezet zijn, dit een zeer ernstig oorlogsmisdrijf is. En dan moet de internationale gemeenschap zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Groot-Brittannië: er moet onderzoek komen

Groot-Brittannië zei dat de eerste prioriteit is om de feiten te verifiëren, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters.

“We geloven dat een politieke oplossing de beste manier is om het bloedvergieten te stoppen. Maar de premier en het ministerie zeiden eerder al geen enkele optie die mensenlevens in Syrië kan redden, te kunnen uitsluiten.”

Frankrijk: krachtige reactie, maar geen troepen sturen

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius riep op tot een krachtige reactie als duidelijk is dat het Syrische regime gifgas tegen burgers heeft ingezet en de Veiligheidsraad geen besluit kan nemen.

“Er moet een krachtige reactie komen van de internationale gemeenschap in Syrië, maar er moeten onder geen beding troepen worden gestuurd.”

Turkije: wereld doet niets

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft de passiviteit van de internationale gemeenschap bekritiseerd.

“Alle rode lijnen zijn overschreden maar nog steeds heeft de VN Veiligheidsraad niet eens een beslissing kunnen nemen. Dit is de verantwoordelijkheid van ons allemaal.”

Israël: Assad zit hierachter

Israël zei te geloven dat de regeringstroepen achter de chemische aanval in Syrië zit, en het beschuldigde de wereld ervan de ogen gesloten te houden, zo sprak minister Yuval Steinitz op de radio.

“De wereld veoordeelt, de wereld onderzoekt, de wereld bewijst een lippendienst. Er is niets concreets ondernomen in de afgelopen twee jaar om Assad te stoppen met de onophoudelijke slachting van zijn burgers.”

‘Nog steeds lichamen gevonden’

Er worden nog steeds lichamen gevonden van slachtoffers in Damascus, zegt een woordvoerder van de Syrische oppositie tegen persbureau Reuters. Zojuist zou een buurt in Zamalka zijn gevonden met “huizen vol dode mensen”.

Er is nog veel onduidelijk over wat er is gebeurd in de buitenwijken van Damascus, schreef onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer vandaag in NRC Handelsblad:

Maar dat er iets verschrikkelijks is gebeurd, daar twijfelt bijna niemand aan. De schokkende foto’s en videobeelden, die de Syrische oppositie gisteren verspreidde, tonen consistent hetzelfde: bleke, verstijfde lijken, met schuim rond de mond en neus, die in geïmproviseerde ziekenhuizen liggen. Het is volgens experts onwaarschijnlijk dat ze zo’n grote schaal zijn gemanipuleerd.