Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Hoe laat burgemeester Bloomberg New York achter?

De 71-jarige Michael Bloomberg, deze week in New York.
De 71-jarige Michael Bloomberg, deze week in New York. Foto AFP

Na twaalf jaar als burgemeester van New York maakt hij op 31 december aanstaande plaats voor zijn opvolger. Hoe laat Michael Bloomberg, die ‘nee zeggen’ zijn belangrijkste taak vond, de stad achter?

Dat hij in 2002 gekozen werd, had te maken met de terroristische aanslagen van vlak daarvoor. Rudolph Giuliani’s sterke optreden na 11 september maakte hem ‘America’s Mayor’ en zijn steun aan Bloomberg (eigenlijk Democraat, maar vanwege de vele medekandidaten aan die zijde deelnemend als Republikein, en inmiddels partijloos) was doorslaggevend.

In de afgelopen twaalf jaar drukte hij nadrukkelijk zijn stempel op The Big Apple. De criminaliteit daalde spectaculair en hij probeerde de stad gezonder te maken met een rookverbod in openbare ruimtes en het verbannen van grote bekers frisdrank, maar ook door te stimuleren dat meer mensen de fiets pakken. Met het aanpakken van armoede was hij minder succesvol: aan het eind van 2011 leefde meer dan een vijfde van de New Yorkers onder de armoedegrens; 50.000 inwoners, onder wie 20.000 kinderen, zijn dakloos.

Al deze en andere ontwikkelingen zet The New Yorker op een rij in een interessant profiel van Bloomberg en ‘zijn’ stad anno 2013, waarbij bovendien wordt ingegaan op zijn toekomst (wil hij The New York Times kopen?) en de kandidaten die in de race zijn voor zijn opvolging.

“The job of mayor, Bloomberg told me, is to “say no.” He went on, “Everybody would like to have everything at no cost. That’s normal. That’s not the real world. It’s easy to say yes. It’s not easy to say no when people scream at you at a parade, give you the finger, criticize you in the paper.”

Lees het hele verhaal van Ken Aulette op de site van The New Yorker (8.398 woorden, ongeveer 38 minuten leestijd). Bij The New York Times verscheen onlangs een interactieve visualisatie over hoe Bloomberg de stad veranderde: Reshaping New York.