Grüner Veltliner zonder rollator

In 2004 ontmoette ik in Oostenrijk Peter Veyder-Malberg op Schlossweingut Graf Hardegg waar hij naar hartenlust experimenteerde met voor Wachau atypische druiven als syrah, pinot noir en viognier. Helder op de smaakpapillen heb ik nog een zeer subtiele, delicate Eiswein van viognier, vloeibare koele, rinse abrikoos met een vleugje walnoot. Zeldzaam en kostbaar.

Maar vijf jaar geleden is hij voor zichzelf begonnen. En ook op zijn eigen domein wijkt hij af van de gebaande paden. Wel heeft hij gekozen voor Grüner Veltliner. Daarvoor echter heeft hij dan weer een plekje uitgezocht dat andere wijnmakers als te lastig, te veel werk, te ingewikkeld beschouwen.

In een nog redelijk onbekend deel van de Wachau in de nauwe breuklijn achter het dorp Spitz zag hij de ideale locatie voor zijn Wachauer Spitzer Graben.

Vanwege het buitengewone microklimaat, met de grootste dag-nachttemperatuurverschillen van de Wachau. En bovendien omdat Veyder-Malberg hier in de gelegenheid was om wijngaarden te kopen met stokken van tussen de dertig en vijftig jaar oud.

Nu maken die oudjes het hem overigens niet makkelijk. In plaats van braaf nordic walkend, rollator rollend of elektrische fiets fietsend door het landschap te bewegen, houden zij zich op op moeilijk te bereiken plaatsen. In ieder geval wel voor tractoren.

Zodat al het werk in de Veyder-Malberg-wijngaarden met de hand moet worden gedaan. En de inspanningen om deze stokoude stokken de juiste druiven te ontfutselen vijf tot soms wel tien keer zwaarder is.

Maar Peter Veyder-Malberg schuwt ook hier de atypische aanpak niet. Het resulteert in wijnen met een volstrekt eigen handtekening.

Neem zijn Kreutles 2011 (Imperial Wijnkoperij; € 19,60). Een zwiep naar rokerigheid, een krul naar steenfruit. De strakke lijn ook van een stenen ondergrond, het Urgestein. Een stevige ophaal richting bitters. Een inktspatje witte peper. Uniek.