Feest afscheid Beatrix uitgesteld

Het afscheidsfeest van prinses Beatrix op 14 september in Rotterdam gaat niet door. In verband met het overlijden van prins Friso, begin vorige week, wordt het feest uitgesteld tot begin volgend jaar.

Dat heeft het Nationaal Comité Inhuldiging gisteren in overleg met betrokkenen zoals prinses Beatrix besloten, zo bevestigt een woordvoerder.

Beatrix zou oorspronkelijk 14 september naar Rotterdam komen. Aan het eind van de dag zou er een groot evenement in de Ahoy-hal zijn, met onder meer muziek en dans. Daarvoor waren vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen en andere prominenten uitgenodigd.

De afgelasting heeft niets te maken met het samenvallen van het feest met Jom Kipoer, de belangrijkste Joodse religieuze feestdag, aldus de woordvoerder van het Nationaal Comité. Daardoor konden veel Joodse prominenten niet aanwezig zijn. Naar aanleiding van de irritaties hierover voerde oud-minister Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité, een gesprek met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap.

De presentatie van het zogeheten Droomboek, op 5 september op Paleis Het Loo in Apeldoorn, gaat wel door.

Koning Willem-Alexander zal het boek met dromen van Nederlanders voor de nieuwe vorst in ontvangst nemen. Er deden 6.500 mensen aan mee.