FBI dacht even dat William Vollmann de Unabomber was

William T. Vollmann (screenshot youtube)

De FBI heeft de Amerikaanse schrijver William T. Vollmann er in het verleden van verdacht de Unabomber te zijn, zo schrijft Ron Charles van The Washington Post.

Charles las Vollmanns essay Life as a Terrorist, dat in het septembernummer van Harper’s magazine staat afgedrukt.

In dat essay beschrijft Vollmann de inhoud van het dossier dat de CIA en de FBI over hem volschreven. Bestudering van dat dossier wees uit dat Amerikaanse veiligheidsdienst een tijd lang dacht dat Vollmann de Unabomber was, de terrorist die tussen 1978 en 1995 bomaanslagen in de VS pleegde waarbij in totaal drie mensen om het leven kwamen. In 1996 werd Ted Kaczynski na een jarenlange zoektocht voor de bomaanslagen gearresteerd.

Vollmanns dossier beslaat bijna 800 pagina’s, en bijna 300 daarvan wist hij pas los te weken na een beroep te hebben gedaan op de Freedom of Information Act.

Charles schrijft dat Vollmanns stuk bol staat van de morele verontwaardiging ten opzichte van FBI, vanwege de ‘systematische schending van zijn privacy’ die middels het dossier aan het licht kwam. Vollmann concludeert:

“I begin to see how government haters are made.”

“Reading one’s FBI file is rarely pleasant,” schrijft Vollmann in het essay. Zo ontdekte hij dat iemand hem bij FBI tipte als de mogelijke Unabomber vanwege de inhoud van zijn fictie. Ook valt in het dossier te lezen dat de FBI ervan overtuigd was dat Vollmann een vlammenwerper in zijn bezit had. Vollmann, wiens boeken gekenmerkt worden door een zoektocht naar de wortels van geweld en agressie, schrijft in zijn essay dat hij overigens erg graag nog eens een vlammenwerper in zijn bezit zou willen hebben. In 1995 plakte de FBI zelfs het label ‘gewapend en gevaarlijk’ op Vollmann.

Ook na de arrestatie van Kaczynski is de FBI hem in de gaten blijven houden, zo ondervond de schrijver. Na de aanslagen op de Twin Towers in 2001 werd er rekening mee gehouden dat Vollmann een potentiële poederbriefverzender zou zijn:

“I had graduated from being a Unabomber suspect to being an anthrax suspect.”

Een expert legde aan Vollmann uit dat wanneer je eenmaal in het systeem van de FBI zit, je naam bij iedere nieuwe grote zaak opduikt.

“Once you’re a suspect and you’re in the system, that ain’t goin’ away. . . . Anytime there’s a terrorist investigation, your name’s gonna come up.”

Hier een interview met Vollmann over de affaire.

In 2005 won Vollmann de National Book Award for Fiction voor Europe Central. Hieronder een interview.