Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Dijsselbloem: nieuwe steun Grieken onvermijdelijk

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem.
Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Europa ontkomt er niet aan Griekenland opnieuw te hulp te moeten schieten. Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag tegen Het Financieele Dagblad. Als de huidige steunoperatie eind volgend jaar stopt, is een volgend programma volgens de bewindsman noodzakelijk.

Eerder zei zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble al dat Griekenland na volgend jaar blijft aangewezen op hulp van internationale partners. Schäuble zei dat Griekenland volgend jaar een derde hulppakket nodig zal hebben. Om welk bedrag het ging, maakte hij niet duidelijk, maar algemeen wordt er vanuit gegaan dat het een geringer bedrag zal zijn dan de miljardenpakketten die reeds zijn toegezegd. Inmiddels is 215 miljard euro overgemaakt aan Athene.

‘Dat is geen nieuws’

“Dat is geen nieuws”, reageerde Dijsselbloem vandaag op Schäubles opmerkingen:

“De problemen in Griekenland zullen in 2014 niet zijn opgelost, dus daarna zal er nog iets moeten gebeuren.”

Wat er dan precies moet gebeuren, is volgens de voorzitter van de Eurogroep nog niet duidelijk.

“In de loop van volgend jaar beoordelen we wat er na 2014 nodig is. Dat ligt ook aan de ontwikkelingen in Griekenland.”

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum noemt de opmerkingen tegenover de krant ontijdig en onverstandig. Een steunpakket moet volgens hem niet vanzelfsprekend zijn. Financieel specialist Wouter Koolmees van D66 is niet verrast. PVV-leider Geert Wilders reageert op Twitter verbolgen over de uitspraken van Dijsselbloem:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Dijsselbloem: nieuwe financiële steun aan Grieken onvermijdelijk. En in NL doodleuk de belastingen verhogen. Verraad! http://t.co/jkBWsDng1f