Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Deze getalenteerde multi-instrumentalist hoort overal muziek in

Screenshot uit de videoclip.

Wie deze bijzondere videoclip ziet, weet: deze jongen hoort overal muziek in. In een zwerm bijen, een voorbij kruipende egel, een ruisende televisie. De 23-jarige Brit Cosmo Sheldrake verwerkt alles wat hij tegenkomt in zijn eigenzinnige muzikale creaties.

Zowel de muziek van Sheldrake als videoclips zijn experimenteel. Geen schaars geklede dames met wiegende heupen op voorspelbare beats, of dramatische beelden van wapperende haren op een winderig strand, met de bijbehorende gevoelige tekst. Sheldrake kiest bijzondere plekken uit. En bijzondere instrumenten. Hij speelt onder meer piano, banjo keyboard, contrabas, drums, didgeridoo (uitgesproken als didzjeriedoe, aldus Wikipedia), fluit, sousafoon… En meer.

Muziekblog Listen Before You Buy schrijft over zijn muziek:

“Admittedly it’s weird. But not self-indulgent weird; not dodgy-uncle-in-a-van weird: delightful and surprising and engaging weird. There are few moments in his tracks where you feel you know what’s coming next, but you’re always excited to find out.”

The Fly Part 2 is in Bulgarije opgenomen:

Muziek tussen de varkens, wasmachines en vissers

De videoclips van Sheldrake spelen zich vaak af in landelijke, afgelegen omgevingen (al kan hij het ook in een stedelijke wasserette). Zoals hier, tussen de varkens. Die overigens vrolijk lijken mee te deinen op de aanstekelijke melodie:

Het eerste deel van The Fly, op een vissersbootje op zee:

Interspecies Collaboration

Sheldrake vertelde begin dit jaar over zijn project Interspecies Collaboration. Hij liet het ook horen - spring bijvoorbeeld naar 05:22 om een indruk te krijgen van zijn muzikaliteit, waar hij niet meer voor nodig heeft dan zijn laptop, zoom looper en stem.