Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De wereld volgens piepkleine mensen

Wezentjes precies zoals mensen, maar dan ongeveer zo groot als een pinda, ze zijn gecreëerd in het werk van fotograaf en kunstenaar Roy Tyson. Dit zijn ijverige mensjes, ‘Roys People’ genaamd, die de belevingswereld die wij voor lief nemen in een heel nieuw daglicht zetten.

Foto royspeople.com

Wezentjes precies zoals mensen, maar dan ongeveer zo groot als een pinda, ze zijn gecreëerd in het werk van fotograaf en kunstenaar Roy Tyson. Dit zijn ijverige mensjes, ‘Roys People’ genaamd, die de belevingswereld die wij voor lief nemen in een heel nieuw daglicht zetten.

Gebruiksvoorwerpen krijgen een nieuwe functie, taken die normaal gesproken moeiteloos verlopen vergen een enorme arbeid, afstanden worden plots bijna onoverbrugbaar en de kleinste diertjes zijn levensbedreigende vijanden of fungeren juist als trekpaarden.

De kunstenaar over dit project:

“Het idee achter Roys People was om een installatie te maken over ‘Het gezin’ dat hun huisdier uitlaat op het strand. Dit idee kwam voort uit de controle die het menselijke ras heeft over andere dieren. Hieruit ontstonden andere ideeën.

Enkele voorbeelden:

Foto royspeople.com

Foto royspeople.com

Foto royspeople.com

Foto royspeople.com

Alle installaties zijn te bekijken op de site van Roy Tyson.