CBS: huishoudens gaven in juni opnieuw minder uit

Occasions bij een autobedrijf in Utrecht. In juni werden opnieuw minder nieuwe auto’s gekocht.
Occasions bij een autobedrijf in Utrecht. In juni werden opnieuw minder nieuwe auto’s gekocht. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Huishoudens hebben in juni 2,4 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in juni 2012. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (BCS). In mei was de krimp in consumentenbestedingen nog 1,9 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De bestedingen aan goederen en diensten zijn nu al bijna twee jaar lager in vergelijking met het jaar ervoor. Vooral aan duurzame goederen, zoals auto’s, wordt steeds minder uitgegeven. Zo werd in juni bijna 10 procent minder uitgegeven aan duurzame goederen dan in juni 2012. Huishoudens kochten vooral minder nieuwe auto’s. Ook aan schoenen, woninginrichting, huishoudelijke artikelen en apparaten werd minder uitgegeven. De grote daling van de consumptie van duurzame goederen wordt deels verklaard door belastingmaatregelen waardoor auto’s per 1 juli 2012 duurder werden. Daarop anticipeerden veel consumenten door in juni van dat jaar een nieuwe auto te kopen.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp in juni ook: met 0,8 procent. Aan diensten hebben huishoudens 0,3 procent minder besteed.

In mei verbruikten de huishoudens nog veel meer aardgas dan een jaar eerder doordat de maand relatief koud was. De krimp van de consumptie was daardoor in juni ook relatief nog groter.