Bo Xilai ontkent op streng beveiligd proces deel aanklacht

Politiemensen bij de rechtszaal in Jinan, optredend tegen een protesterende vrouw.
Politiemensen bij de rechtszaal in Jinan, optredend tegen een protesterende vrouw. Foto’s AP en AFP

De in ongenade gevallen Chinese leider Bo Xilai heeft vanmorgen op de eerste dag van zijn proces wegens corruptie een deel van een eerdere bekentenis herroepen.

De aanklager had Bo, tot vorig voorjaar een snel rijzende ster binnen de communistische partij, ervan beschuldigd een grote som geld te hebben ontvangen van een projectontwikkelaar, Tang Xiaolin, in de havenstad Dalian.

Bo ontkende dat. „Gedurende de tijd dat er een onderzoek liep tegen mij, heb ik dat eens tegen mijn zin toegegeven”, aldus Bo, die er vanmorgen in de rechtszaal vermagerd uitzag. „Wat ik toen bedoelde, was dat ik wettelijk gezien verantwoordelijk was, maar ik had destijds geen idee van alle details.”

Aangenomen wordt dat de huidige Chinese machthebbers het proces van Bo Xilai zo geruisloos mogelijk willen afwikkelen. Ze hopen Bo als een misdadiger voor te stellen, die een lange gevangenisstraf verdient, zonder aanhangers van een linkse, op de vroegere leider Mao Zedong georiënteerde vleugel in de partij te zeer voor het hoofd te stoten. De charismatische Bo gold tot vorig jaar als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze stroming.

De autoriteiten in Jinan hadden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De straten in de omgeving van het rechtsgebouw waren afgezet, zodat aanhangers van Bo Xilai op afstand bleven.

Gisteren en vandaag hielden sommigen echter spandoeken omhoog om hun aanhankelijkheid aan leider, die tot vorig jaar partijchef was in de belangrijke westelijke stad Chongqing. Sommigen riepen: „Hij diende het volk” en „hij was een goede partijfunctionaris.”

Bo’s populistische beleid sprak veel Chinezen aan. Hij liet veel woningen bouwen voor mensen met een kleine beurs maar trad ook streng op tegen de misdaad. Bovendien deed hij oude Maoïstische rituelen, zoals zangsessies met revolutionaire liederen, herleven. Velen in de partijleiding, die meer heil zien in een liberalisering van de economie, zagen in hem een bedreiging.

Bo kwam ten val, nadat zijn vrouw Gu Kailai, in verband werd gebracht met de moord op een Britse zakenman, Neil Heywood. Gu is daarvoor tot levenslang veroordeeld.

Bo staat nu terecht op verdenking die moord in de doofpot te hebben willen stoppen. Bovendien wordt hij beschuldigd van het aannemen van steekpenningen in Dalian, waar hij eerder ook lange tijd werkte, ter waarde van meer dan 2,5 miljoen euro. Ook zou hij een bedrag van ruim 600.000 euro hebben laten wegsluizen voor eigen gebruik. De betalingen zouden zijn gelopen via Bo zelf maar ook via zijn vrouw en zijn zoon, Bo Guagua. Het proces duurt naar verwachting tot morgen. (Reuters, AP, AFP)