Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bo Xilai ontkent aannemen steekpenningen - ‘relatief klein onderdeel aanklacht’

Foto AFP
Foto AFP Bo Xilai betreedt vanochtend de rechtszaal onder begeleiding van twee bewakers.

De in ongenade gevallen Chinese leider Bo Xilai heeft vanmorgen op de eerste dag van zijn proces wegens corruptie een deel van een eerdere bekentenis herroepen. Het gaat hierbij slechts nog om een relatief klein onderdeel van de gehele aanklacht, benadrukt onze correspondent Oscar Garschagen.

De aanklager had Bo, tot vorig voorjaar een snel rijzende ster binnen de communistische partij, ervan beschuldigd een grote som geld te hebben ontvangen van een projectontwikkelaar, Tang Xiaolin, in de havenstad Dalian. Bo ontkende dat:

“Gedurende de tijd dat er een onderzoek liep tegen mij, heb ik dat eens tegen mijn zin toegegeven. Wat ik toen bedoelde, was dat ik wettelijk gezien verantwoordelijk was, maar ik had destijds geen idee van alle details.”

Volgens Bo probeerde de eveneens gearresteerde Tang Xiaolin met zijn beschuldiging slechts zichzelf vrij te pleiten en strafvermindering te krijgen.

‘Slechts een klein deel van de aanklacht is behandeld’

Het deel van de aanklacht dat vandaag werd behandeld gaat om steekpenningen die Bo via zijn vrouw zou hebben aangenomen, zo legt Garschagen uit:

“Alle aanklachten worden stuk voor stuk behandeld in de rechtszaak tijdens een proces van een paar dagen. Vandaag is een relatief klein onderdeel van de gehele strafzaak behandeld. Het gaat om steekpenningen die Bo Xilai via zijn vrouw zou hebben aangenomen. De behandeling van de overige onderdelen volgt nog.

Of het feit dat hij dit ontkent verwacht werd, is niet te zeggen. Maar het komt wel vaker voor, dat een dergelijk klein onderdeel van een zaak wordt ontkend, dat zegt nog niets over de manier waarop de rest zal verlopen.”

Zijn vrouw zou betrokken zijn bij een moord

Bo kwam ten val, nadat zijn vrouw Gu Kailai, in verband werd gebracht met de moord op een Britse zakenman, Neil Heywood. Gu is daarvoor tot levenslang veroordeeld.

Bo staat nu terecht op verdenking die moord in de doofpot te hebben willen stoppen. Bovendien wordt hij beschuldigd van het aannemen van steekpenningen in Dalian, waar hij eerder ook lange tijd werkte, ter waarde van meer dan 2,5 miljoen euro. Ook zou hij een bedrag van ruim 600.000 euro hebben laten wegsluizen voor eigen gebruik. De betalingen zouden zijn gelopen via Bo zelf maar ook via zijn vrouw en zijn zoon, Bo Guagua. Het proces duurt naar verwachting tot morgen.

China wil geruisloos proces

Aangenomen wordt dat de huidige Chinese machthebbers het proces van Bo Xilai zo geruisloos mogelijk willen afwikkelen. Ze hopen Bo als een misdadiger voor te stellen, die een lange gevangenisstraf verdient, zonder aanhangers van een linkse, op de vroegere leider Mao Zedong georiënteerde vleugel in de partij te zeer voor het hoofd te stoten. De charismatische Bo gold tot vorig jaar als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze stroming.

De autoriteiten in Jinan hadden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De straten in de omgeving van het rechtsgebouw waren afgezet, zodat aanhangers van Bo Xilai op afstand bleven.

Ook zijn de Chinese autoriteiten in deze zaak relatief open over het verloop van de strafzaak, legt Garschagen uit:

“Het is openheid met Chinese karakteristieken: in de rechtszaal zijn video-of audio-opnames niet toegestaan. Wel zijn negen Chinese journalisten aanwezig, en een klein kluitje burgers en familieleden. Andere journalisten volgen de zaak op afstand, in een hotel op vijf kilomter afstand van de rechtszaal. Zij krijgen informatie toegespeeld door de journalisten die het proces bijwonen.”