Zelfs oude koelkasten staan te netjes op elkaar

Dokter Tinus

SBS 6, 20.30-21.30 uur

Ging het maar zo in het echte leven. Dokter Elsenbosch krijgt te maken met een homeopaat, die zijn patiënten weglokt met wondermiddeltjes. Binnen veertig minuten krijgt hij haar het dorp uit. In het echt is de kwakzalverij een stuk hardnekkiger.

In de vederlichte en aangezet gespeelde komedie Dokter Tinus – vanavond begint het tweede seizoen – botst de rommelige gemoedelijkheid van het dorp met de horkerige gereserveerdheid van de stadse huisarts. Daaronder ligt de botsing tussen de moderne tijd (medische wetenschap, efficiëncy) met oude tijden, zoals die in het dorp zijn geconserveerd.

In deze aflevering wordt dat conflict verbeeld door de strijd tegen de kruidendokter en Tinus’ pogingen om een zonderlinge familie te helpen: een vader en twee zoons die dieren opzetten en handelen in oude ijskasten. Deze verhaallijn heeft een psycho-ontknoping. Hier wreekt zich echter dat het zo’n fris, opgeruimd Betuwedorp is, waar Dokter Tinus zich afspeelt. Een frisheid die over de hele serie hangt. Het erf van de zonderlinge familie ziet er te keurig uit. Zelfs de oude ijskasten zijn te netjes opgestapeld. Je mist de smerige duisternis, zoals die wel zit in het Britse origineel, Doc Martin. Die Britse doorleefde koppen, die heb je in de Betuwe niet.