Windenergie heeft op Amerikaanse beurs de tijd mee

De beursgang van Pattern Energy heeft de tijd mee. Eerdere pogingen om beleggers naar de windenergiesector te lokken stuitten op tegenwind. Een rally in de aandelen van duurzame energiebedrijven dit jaar geeft Pattern de kans dit patroon te doorbreken. Ondanks een forse schuldenlast zorgen de solide kasstroom van het bedrijf en belastingvoordelen ervoor dat het verkoopverhaal niet louter gebakken lucht is.

Er komen steeds meer mogelijkheden om geld te steken in een minder op koolstof gerichte toekomst, dankzij bedrijven als Tesla en First Solar. Maar windenergie blijft daarbij een beetje achter, ook al leveren windturbines in de Verenigde Staten dertig maal zoveel elektriciteit als zonnepanelen. De jongste aandelenverkoop in deze sector, die van First Wind Holdings, werd in november 2010 geschrapt toen beleggers geen zin bleken te hebben in een niet-winstgevend bedrijf met agressieve groeiplannen.

Private-equityfirma Riverstone, de steunpilaar van Pattern Energy, zal zich niet zo makkelijk van de wijs laten brengen. Om te beginnen hadden de marktomstandigheden nauwelijks gunstiger kunnen zijn. De ‘schone energie’-aandelen van de WilderHill-index zijn dit jaar tot nu toe al met eenderde gestegen, waardoor ze twee maal zo snel in waarde zijn toegenomen als die van de S&P 500.

De firma heeft ook méér te bieden dan louter milieuvriendelijke geloofsbrieven. De projecten van Pattern Energy zijn behoorlijk winstgevend. Beter nog, het bedrijf beroemt zich op veel factoren die kenmerkend zijn voor een gaspijplijnbeheerder – zoals een solide kasstroom, bescherming tegen de fluctuatie van grondstoffenprijzen en toegang tot genereuze belastingvoordelen. De mogelijkheid van een versnelde afschrijving voor duurzame energieprojecten betekent dat het bedrijf de komende jaren nauwelijks belasting zal hoeven betalen.

Langetermijncontracten voor het leveren van elektriciteit leveren een winst vóór belastingen en afschrijvingen van 218 miljoen dollar in 2014. Branchegenoot NRG Yield, die elektriciteit opwekt uit wind, zonne-energie en gas, heeft een bedrijfswaarde van ongeveer elf maal de winst over 2014. Op basis van hetzelfde meervoud, na aftrek van de nettoschuld van 1,3 miljard dollar, zou Pattern Energy een marktwaarde kunnen krijgen van 1 miljard dollar.

Als we uitgaan van een kasstroom na schuldaflossingen van 55 miljoen dollar, zoals geschat door Tudor Pickering, zou het bedrijf een dividendrendement genereren van ongeveer 5,5 procent – het type rekensom dat het voor beleggers makkelijker maakt om groen te worden.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling: Menno Grootveld.