‘Tientallen doden bij gifgasaanval Syrië’ - Syrische regering ontkent

Syrische rebellen staan bij de lichamen van mensen die volgens hen gedood werden door een zenuwgasaanval van het regime.
Syrische rebellen staan bij de lichamen van mensen die volgens hen gedood werden door een zenuwgasaanval van het regime. Foto Reuters / Bassam Khabieh

Bij een gifgasaanval in de buurt van Damascus zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag gezegd, meldt persbureau AP. De lokale coördinatiecomités spraken van honderden slachtoffers.

Een verpleegster in één van de omringende ziekenhuizen verklaarde tegenover persbureau Reuters dat in totaal 213 mensen om het leven zijn gekomen. Onder hen vele vrouwen en kinderen, die rond de tijd van de aanval (drie uur lokale tijd) thuis zouden zijn geweest. De slachtoffers zouden symptomen vertonen die typerend zijn voor zenuwgas.

De twee pro-oppositiegroepen zeggen op basis van verklaringen van Syrische rebellen dat troepen van de regering “raketten met giftige lading” afvuurden op de buitenwijken Jobar, Zamalka, Arbeen en Ein Tarma, in het oosten van hoofdstad, gebieden die de rebellen in handen hebben. Het nieuws kon niet onafhankelijk worden bevestigd.

Update 9.45 uur: De Syrische regering ontkent het gebruik van chemische wapens tijdens de aanval. Volgens een bron op de Syrische staatstelevisie zit er “geen enkele waarheid” in de beweringen, en dienen de beschuldigingen ter afleiding van een team van de Verenigde Naties dat momenteel in Damascus is om het gebruik van chemische wapens in het land te onderzoeken.

Beschuldigingen over en weer

Gedurende de ruim twee jaar durende burgeroorlog in het land zijn er over en weer beschuldigingen gedaan van het gebruik van chemische wapens door beide kanten. Andere landen spraken zich ook in steeds sterkere mate uit over de vermeende inzet. Beide partijen hebben beiden altijd ontkend van chemische wapens gebruik te maken.

Inspecteurs van de Verenigde Naties zijn momenteel in de Syrische hoofdstad Damascus om onderzoek te doen naar het gebruik van chemische wapens. De inspecteurs gaan onderzoek doen naar drie aanvallen, waarbij, naar verluidt, chemische wapens zijn gebruikt. Het gaat onder andere om een aanval bij Khan al-Assal, een voorstad van Aleppo. De twee andere plaatsen worden omwille van de veiligheid geheimgehouden.