Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aanklager niet in beroep tegen vrijlating Mubarak

Oud-president Hosni Mubarak achter tralies op archiefbeeld.
Oud-president Hosni Mubarak achter tralies op archiefbeeld. Foto EPA / Khaled Elfiqi

Hosni Mubarak, de voormalige president van Egypte, mag de gevangenis verlaten. De Egyptische rechtbank heeft dit vandaag besloten. Dat zou betekenen dat Mubarak mogelijk morgen de gevangenis zou mogen verlaten, aldus een advocaat van Mubarak tegen persbureau Reuters. De aanklager gaat niet in beroep tegen de vrijlating.

Mubarak wordt vrijgelaten, omdat hij de maximumperiode van twee jaar in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht en er geen andere redenen zijn om hem verder vast te houden op dit moment.

Fareed El-Deeb, advocaat van Mubarak, bevestigde bij het verlaten van het gerechtsgebouw aan persbureau Reuters, dat de rechtbank had besloten hem vrij te laten. Op de vraag wanneer dat zou zijn, antwoordde El-Deeb: “misschien morgen”.

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck heeft de openbare aanklager 48 uur de tijd om tegen de gelaste vrijlating in beroep te gaan.

“Mubarak zou morgen aan het eind van de dag vrij kunnen komen als de aanklager geen hoger beroep instelt of als dat hoger beroep direct wordt afgewezen door de rechter.
Er is een kans dat er geen beroep wordt ingesteld, er is op dit moment namelijk een tendens in Egypte om Mubarak en zijn volgelingen niet langer als de absolute vijand aan te merken.
De vrijlating heeft daar overigens niets mee te maken, dat was vanwege de juridische situatie dat de maximale duur van de voorlopige hechtenis is overschreden en Mubarak recent is vrijgesproken in een corruptiezaak.”

De uitspraak van de rechter zou zijn gedaan in de rechtszaak vandaag over het door Mubarak aannemen van steekpenningen van een staatskrant. Medewerkers van de rechtbank mogen echter niet met de media spreken en vertelden daarom anoniem over de uitspraak van de rechtbank.

Mubarak staat op dit moment voor de rechter op verdenking van de dood van demonstranten in de opstand van 2011. De afgezette president werd voor de dood van de demonstranten eerder al tot levenslang veroordeeld. De strafzaak moest over, omdat er geen concreet bewijs zou zijn geleverd voor Mubaraks schuld. Evenmin zou zijn aangetoond dat de bijna negenhonderd betogers waren omgekomen door toedoen van de politie.

Maandag werd Mubarak vrijgesproken in een corruptiezaak.