Raad van State: Dekker in de fout bij bekostiging van zes scholen

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het ministerie van Onderwijs heeft ten onrechte de bekostiging geweigerd van zes middelbare scholen die meerdere levensbeschouwelijke richtingen combineerden. Dat oordeelde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, vandaag. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) moet een nieuw besluit nemen, maar nu met een juiste interpretatie van de wet.

Nieuwe scholen moeten aantonen dat in de omgeving voldoende potentiële leerlingen wonen. Deze zes scholen telden het potentiële aantal leerlingen van verschillende levensbeschouwingen bij elkaar op. Toenmalig onderwijsminister Bijsterveld oordeelde in augustus 2012 dat dit niet toegestaan zou zijn. Daarmee legde ze een advies van de Onderwijsraad, het belangrijkste adviesorgaan van de regering op het gebied van onderwijs, naast zich neer. Dat oordeelde dat het wel is toegestaan. Ook als er het vermoeden bestaat dat de combinatie van richtingen puur bedoeld is om een hoog leerlingpotienteel te behalen.

Raad van State: uitleg Dekker deugt niet

Een bezwaarschrift van de scholen tegen het besluit werd na de kabinetswissel verworpen door staatsecretaris Dekker. Hij benadrukte dat de regels bedoeld zijn om te zorgen voor een goede spreiding van scholen. Bij de totstandkoming van de wet zou zijn uitgegaan van het stichten van een school met één richting.

Die uitleg deugt niet, volgens de Raad van State. De rechter wijst erop dat het ministerie basisscholen met meerdere levensbeschouwelijke richtingen wél bekostigt. Er zijn bijvoorbeeld scholen die gecombineerd rooms-katholiek en protestants-christelijk zijn. Er is volgens de Raad van State „geen aanleiding” om het basis- en voortgezet onderwijs hierin verschillend te behandelen. De Raad van State volgt hiermee dezelfde argumentatie als de Onderwijsraad.

Een woordvoerder van staatssecretaris Dekker wil nog niet op de uitspraak reageren. Ze laat weten dat het ministerie “kennis genomen” heeft van de uitspraak en dat deze nu “inhoudelijk bestudeerd” wordt. Suzan Polet, directeur van een scholengemeenschap van het Tjalling Koopmans College dat twee scholen wil stichten met de denominaties ‘rooms-katholiek’ en ‘algemeen bijzonder’, noemt de uitspraak “goed nieuws”.