Opschepper op Instagram zorgt voor grootste wapenvangst ooit in New York

Neno Best hield wel van een beetje opscheppen. De onbekende rapper zette vaak foto’s van stapeltjes briefgeld op Instagram, ook pronkte hij daar met wapens. Die foto’s gingen niet onopgemerkt aan de politie voorbij en leidde maandag tot de grootste wapenvangst ooit in New York.

De gevonden wapens werden door de politie tentoongesteld.
De gevonden wapens werden door de politie tentoongesteld. Foto AFP / Andrew Burton

Neno Best hield wel van een beetje opscheppen. De onbekende rapper zette vaak foto’s van stapeltjes briefgeld op Instagram, ook pronkte hij daar met wapens. Die foto’s gingen niet onopgemerkt aan de politie voorbij en leidde maandag tot de grootste wapenvangst ooit in New York, meldt New York Daily News.

Er werden 243 pistolen, negen geweren en twee jachtgeweren in beslag genomen, ook werden er negentien mensen gearresteerd in de grootste wapenvangst die ooit in New York werd gedaan.

De zaak begon met de ontdekking dat Matthew Best, die als rapper bekend probeerde te worden onder de naam Neno Best, wapens verkocht vanuit zijn opnamestudio in Brooklyn. Best verwees indirect naar de wapenverkoop op zijn Instagram en op YouTube, aldus politiecommissaris Raymond Kelly. In een van zijn teksten rapte Best over “packing more guns than the Air Force”. Het Instagram-kanaal van Neno Best is inmiddels verwijderd.

Op YouTube is nog wel te zien hoe hij het probeert te maken als rapper.

Via Best kwam de politie op het spoor van een andere wapenverkoper die contact bleek te hebben met twee handelaren die opereerden vanuit North- en South-Carolina. Een undercoveragent kocht in een jaar 206 vuurwapens van de twee mannen.

Een vriendin van een van de wapenverkopers probeerde tijdens een van de transacties zelfs tevergeefs een van de grotere geweren in elkaar te zetten. Zelfs na het bekijken van een instructievideo op YouTube slaagde ze er niet in en bedong de undercoveragent een lagere prijs. Een aanklager noemde het voorval “zowel griezelig als komisch”.

Foto AFP / Andrew Burton

Een deel van de wapens was gestolen, het grootste deel was gekocht in staten waar de wapenregels minder streng zijn dan in New York. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, strijdt al een tijd voor een strengere wapenwet.

Volgens de aanklacht wordt ‘Neno Best’ enkel medeplichtigheid ten laste gelegd en dat zou ertoe kunnen leiden dat hij op niet al te lange termijn zijn rapcarrière (en Instagramkanaal) kan vervolgen.

    • Alex van der Hulst