‘NSA verzamelde jaarlijks tienduizenden e-mails’

Foto AP/Patrick Semansky
Foto AP/Patrick Semansky NSA-campus in Fort Meade.

Jaarlijks zijn door de Amerikaanse geheime dienst 56.000 e-mails en andere digitale berichten onderschept van Amerikanen die niet werden beschuldigd van terrorisme. Dat schrijft persbureau AP vanavond op basis van de NSA.

Dit is gedurende een periode van drie jaar gebeurd. Dat blijkt uit documenten van een geheime Amerikaanse rechtbank die vandaag openbaar werden gemaakt door James Clapper, directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst.

De NSA gaf in 2011 bij de rechtbank toe dat er per ongeluk de digitale communicatie werd verzameld van Amerikanen die niet in verband werden gebracht met terrorisme. De rechtbank gaf de NSA daarna opdracht het verzamelen van gegevens en de opslag daarvan in te perken, zo blijkt uit de vrijgegeven documenten.

‘NSA brak privacywetgeving duizenden keren’

Vorige week schreef de Washington Post al dat de NSA sinds 2008 duizenden keren de privacywetgeving heeft overtreden en wettelijke bevoegdheden overschreed. De krant deed de uitspraken op basis van een intern onderzoek en andere geheime documenten in handen van de krant.

De documenten zijn eerder deze zomer aan de krant doorgespeeld door klokkenluider en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden. De meeste overschrijdingen van regels betroffen onbevoegd toezicht op Amerikanen of buitenlanders in de Verenigde Staten. De bevoegdheden voor dergelijk toezicht zijn door de Amerikaanse wet beperkt.

In een verklaring schreef John DeLong, directeur compliance van de NSA, dat al het mogelijke wordt gedaan om overtredingen te voorkomen:

“We willen dat mensen het melden als ze een fout hebben gemaakt, of zelfs als ze menen dat een activiteit van de NSA niet in lijn is met de regels. De NSA, net als alle andere organisaties die aan regels gebonden zijn, heeft een ‘hotline’ waar mensen melding kunnen maken. [...] We nemen iedere melding serieus, onderzoeken de kwestie, we kijken voortdurend naar trends en pakken deze aan. Dit maakt allemaal deel uit van de interne controle van de NSA.”