Marlies Dekkers is failliet verklaard en maakt een doorstart

Lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers in haar Undressed Store in Rotterdam.
Lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers in haar Undressed Store in Rotterdam. Foto ANP/ Ade Johnson

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Marlies Dekkers. Verschillende vennootschappen binnen het bedrijf van de lingerieontwerpster zijn bankroet verklaard, waaronder de winkeltak en haar eerder dit jaar geopende bed & breakfast. Volgens de website Sprout is een doorstart ook al rond met investeringsfonds Karmijn Kapitaal.

Krap de helft van haar winkels verdwijnt

Met de doorstart verdwijnt bijna de helft van de eigen lingeriewinkels, meldt Marlies Dekkers op haar website. Van de elf filialen blijven zes open, vier in Nederland en twee in België. Een deel van de collectie wordt wereldwijd nog wel verkocht door andere winkels.

Het bedrijf draaide in 2012 een nettoverlies van bijna 2,9 miljoen euro, meldde Quote vorige week. De woordvoerder van de ontwerpster wees naar de ‘lastige economische situatie’ als oorzaak, en liet weten dat er met de bank werd overlegd over een herfinanciering met de hulp van nieuwe investeerders.

Dekkers lijdt al jaren verlies

Al jaren op rij lijdt de maakster van de beha’s met de kenmerkende bandjes die de lijn van de cups volgen, verlies. In 2007: 1 miljoen verlies. In 2008: ruim 900.000 euro. In 2009, een ‘recordjaar’: 5,8 miljoen euro. In 2010: 1,33 miljoen euro. En 2011: 400.000 euro. En dan dus in het laatste boekjaar (2012) nog eens een verlies van 2,9 miljoen euro.

De KRO maakte al in 2008, tijdens de hoogtijdagen van Dekkers, een profiel van de ontwerpster:

De hele lingeriebranche staat onder zware druk, zo schreef ABN Amro twee maanden geleden in een trendrapport over de modesector. Waar de omzet van de hele modebranche eind 2012 ruim 15 procent lager lag dan in 2007, liet de lingeriebranche een omzetkrimp van maar liefst 23,7 procent zien.