Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

VN willen gasaanval Syrië onderzoeken

De internationale gemeenschap roept op om VN-waarnemers toegang te verlenen tot de plek waar het Syrische leger mogelijk een gifgasaanval heeft uitgevoerd op rebellen. De oppositie stelt dat er 650 doden zijn gevallen door de aanval.

Een jongen aan de beademing na de gifgasaanval vandaag bij Damascus
Een jongen aan de beademing na de gifgasaanval vandaag bij Damascus Foto Reuters / Maher al-Zaybaq

Het inspectieteam van de Verenigde Naties dat momenteel in Syrië zit, wil de berichten over een gifgasaanval in Damascus van vandaag onderzoeken. Dat heeft het hoofd van het team, de Zweed Ake Sellström, gezegd. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië willen dat Sellströms team de plek bezoekt waar de aanval zou zijn uitgevoerd.

De Britse minister van Buitenlands Zaken William Hague gaf aan de kwestie op de agenda te zetten bij de Veiligheidsraad en riep Damascus op om de aanwezige VN-waarnemers toegang te verlenen tot de plek van de aanval. Hague zei dat ‘als de aanval wordt bevestigd, het een schokkende escalatie is van het gebruik van chemische wapens in Syrië’. Hague zei:

“Ik ben zeer bezorgd over de verhalen dat honderden mensen, onder wie kinderen, zijn gedood tijdens luchtaanvallen en een aanval met chemische wapens op een door rebellen veroverde voorstad van Damascus.”

Ook Frankrijk wil een onderzoek van de VN naar de aanval. President Francois Hollande zei dat er behoefte is aan “verificatie en bevestiging” van de berichtgeving.

Een VN-lidstaat moet een officieel verzoek indienen, waar Syrië vervolgens mee moet instemmen, voordat Sellström op onderzoek kan uitgaan.

Ook Nabil Elaraby, secretaris-generaal van de Arabische Liga, riep op tot onderzoek. Hij zei verrast te zijn dat een dergelijke betreurenswaardige aanval werd uitgevoerd net op het moment dat de VN-waarnemers in het land waren. Hij spoorde de waarnemers aan af te reizen naar de voorstad Ghouta, waar de aanval plaatsvond.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, deed dezelfde oproep aan de VN-waarnemers. De Syrische oppositie spreekt inmiddels van 650 doden. Een deel van de oppositie in Damascus zegt op basis van informatie van ziekenhuizen dat er 494 mensen zijn omgekomen. Ahmed Jarba, leider van de Syrische Nationale Coalitie, wil een spoedzitting van de Veiligheidsraad over “deze slachting.”