Boeken

Grote Lowlands Schrijfwedstrijd gewonnen door Nicole van den Berg

Nicole van den Berg is uit 520 inzendingen gekozen als winnaar van  de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd 2013. Haar verhaal ‘Modeltreinen Hemel’ was volgens de jury „bijzonder sterk in sfeer en uitgangspunt”.

„Met name de sfeer van de winkel en de eigenzinnige beslissingen die de hoofdpersoon neemt maken het verhaal heel eigen”, aldus het juryrapport.

Van den Berg (25)  studeerde vorig jaar af als historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen en is nu zelfstandig tekstschrijver. Ze schrijft pas sinds een jaar of drie literaire verhalen, die zij publiceert op haar weblog slenteraar.nl. „Het is mijn droom om schrijver te worden”, zegt Van den Berg. „Deze prijs is de bevestiging dat die droom misschien wel  uit kan komen.”

Bij de uitreiking van de prijs afgelopen vrijdag op Lowlands las nrc.nextcolumnist Renske de Greef een passage voor uit het winnende verhaal. Van Den Berg heeft twee Lowlandskaartjes gewonnen en een persoonlijk gesprek bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Op 5 oktober heeft zij een optreden op het literaire festival Geen Daden Maar Woorden in Rotterdam.

De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd is een initiatief van nrc.next, Lowlands en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, en is bedoeld voor onbekend schrijftalent. De jury bestond dit jaar uit uit Renske de Greef , Robert Vuijsje, Ivo Victoria, Willemijn Tillmans en Toef Jaeger. Klik hieronder voor de verhalen die de shortlist haalden. Ze zijn ook gratis beschikbaar bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Lowlands HiRes.pdf