Bradley Manning veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf

Foto Reuters / Jose Luis Magana

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning is vandaag door een militaire rechter veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Er was een celstraf van zestig jaar geëist voor het lekken van vertrouwelijke documenten aan klokkenluiderswebsite Wikileaks. De 1.294 dagen die Manning al in de cel doorbracht, wordt daar nog vanaf getrokken. Ook wordt hij oneervol ontslagen uit het leger en verliest hij een deel van zijn uitbetaalde loon.

Met goed gedrag zou Manning over tien jaar op borgtocht kunnen worden vrijgelaten, meldt NBC.

Twitter avatar ColMorrisDavis Col. Morris Davis #Manning sentenced to 35 years. Means he’ll likely serve about 8 to 8.5 yrs more in confinement and be out by the time he’s 33 or 34.

Wikileaks ziet de uitspraak als een strategische overwinning.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks Significant strategic victory in Bradley Manning case. Bradley Manning now elegible for release in less than 9 years, 4.4 in one calculation

Paul Lewis, die voor The Guardian het proces volgt, schrijft dat Manning onbewogen bleef tijdens de uitspraak.

“As it turned out, the sentence was read out too quickly for anyone to respond. The colonel said Manning would reduced in grade, to the rank of private E1, forfeit pay and allowances, and be dishonourably discharged. Then she said he would be sentenced to 35 years.”

Twitter avatar PaulLewis Paul Lewis Bradley Manning was quickly ushered from the court. Supporters shouted “we’ll keep fighting for you Bradley” and “you’re our hero”.

Volgens de aanklagers heeft Manning een zware misdaad begaan en verdient hij het daarom om het grootste deel van zijn leven door te brengen achter de tralies. De rechter kon een straf van maximaal negentig jaar opleggen.

Eerder werd Manning al vrijgesproken van de belangrijkste aanklacht: hulp aan de vijand door het lekken van geheime informatie. Wel werd hij veroordeeld voor negentien andere zaken, variërend van spionage tot diefstal, computerfraude en overtreding van militaire voorschriften.

Manning bood tijdens de rechtszaak excuses aan voor het leed dat hij de VS had berokkend met zijn actie.

De verdediging van Manning probeerde strafvermindering te bewerkstelligen door te pleiten dat de meerderen van soldaat Manning tekenen van stress bij hem zouden hebben genegeerd. Zo zou Manning zich volgens een psycholoog geïsoleerd hebben gevoeld omdat hij worstelde met zijn geaardheid.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International en het Bradley Manning Support Network hebben de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd Manning gratie te verlenen.