Bestuurslid zorginstelling NOVO stapt op

Het leegstaande behandelcentrum van zorginstelling Novo in Onnen.
Het leegstaande behandelcentrum van zorginstelling Novo in Onnen. Foto ANP/Catrinus van der Veen

Een van de twee bestuursleden van de zorginstelling NOVO stapt op. Dat heeft de raad van toezicht vandaag bekendgemaakt. NOVO ligt onder vuur omdat in een Groningse instelling vorig jaar maart een gehandicapte vrouw overleed nadat ze door haar begeleiders tegen de grond was gewerkt.

De familieraad van NOVO zegde vorig week het vertrouwen op in de raad van bestuur van de instelling. De familieleden geloofden niet langer dat de zorg onder de huidige leiding veilig genoeg was. Jaap van der Pol stapt nu op. De voorzitter, Wiecher Hadderingh, blijft wel aan.

Van der Pol was bestuurder van NOVO, dat verantwoordelijk was voor de zorg van de gehandicapte vrouw die in 2012 overleed. De zorginstelling fuseerde op 1 januari met Promens Care, waarvan Hadderingh al bestuurder was.

In ‘onderling overleg’ is besloten dat Van der Pol moet vertrekken. “We hebben de afgelopen dagen indringend met elkaar gesproken”, zegt de voorzitter van de raad van toezicht tegen Novum Nieuws. “We hebben elkaar diep in de ogen gekeken en zijn tot deze conclusie gekomen.” Het draagvlak van de bestuurder zowel binnen als buiten de organisatie zou te klein zijn geworden.

Van der Pol vertrekt op 1 september. Binnen twee weken moet een interim-bestuurder worden gevonden. De raad hoopt daarmee het vertrouwen van de familieraad te terug te winnen.

De IGZ oordeelde dat de dood van de vrouw kon plaatsvinden vanwege structurele tekortkomingen in de zorg. Zo was onder meer de kwaliteit van het personeel niet afgestemd op de doelgroep.

Het behandelcentrum in Onnen is inmiddels gesloten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wilde de locatie onder verscherpt toezicht plaatsen, omdat de veiligheid van de zorg er niet voldoende kon worden gegarandeerd. (Novum)