Mogelijk nog deze week besluit over de toekomst van ABN Amro

Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Antonisse

De toekomst van ABN Amro wordt mogelijk deze week nog duidelijk. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) werkt momenteel aan een Kamerbrief waarin duidelijkheid moet komen over de verkoop van de bank. Dat zei Dijsselbloem vandaag na afloop van de begrotingsraad.

De minister zei verder dat ‘we ons best doen’ om de brief deze week af te hebben. Het besluit moet in ieder geval op korte termijn vallen. Binnen een paar weken en ‘misschien zelfs sneller’, aldus Dijsselbloem. Eerdere berichtgeving dat ABN Amro binnen een paar weken verkocht zou kunnen worden, klopt dus niet.

“Ik heb al eerder gezegd dat ABN Amro niet in staatshanden moet blijven. En dat ik zo veel mogelijk van het geld wil terugverdienen”, zei de minister. Hij sprak verder de hoop uit dat Gerrit Zalm voorlopig aanblijft als topman.

Uit een rondgang van NRC Handelsblad in de Tweede Kamer bleek zaterdag dat een meerderheid alleen achter een beursgang van ABN Amro staat als de staat enige vorm van controle over de bank houdt. CDA’er Eddy van Hijum:

“Het is de vraag of een volledige beursgang, met maximaal rendement, verstandig is. Je moet voorkomen dat oude fouten opnieuw worden gemaakt en we weer een beroep op de belastingbetaler moeten doen.”