Van Bommel en Ambrosini nog slechts geesten uit het verleden

PSV lijkt in niets meer op het PSV van vorig seizoen. Laat staan op dat van 2005. Vanavond is een weerzien met AC Milan.

Mark van Bommel (2005).
Mark van Bommel (2005). Foto ANP

Zo heel veel had het niet gescheeld of ze hadden vanavond – wanneer PSV en AC Milan tegen elkaar strijden om toegang tot de groepsfase van de Champions League – weer tegenover elkaar gestaan. Mark van Bommel kondigde pas na de laatste competitiewedstrijd afgelopen seizoen zijn afscheid aan, na een teleurstellend jaar bij PSV waarin hij gehoopt had zijn comeback glans te geven met de landstitel. En Massimo Ambrosini, net als Van Bommel inmiddels 36, vertrok deze zomer bij AC Milan, dat hem transfervrij liet gaan. Hij speelt nu bij Fiorentina.

De terugwedstrijd in de halve finale van de Champions League op 4 mei 2005 in Eindhoven zal voor altijd in de herinnering blijven staan om dat ene moment tussen de twee middenvelders. Van Bommel liet Ambrosini lopen om aan de flank wat halfhartig rugdekking te verlenen. Toen kwam de voorzet van Kaká. Niemand nam Ambrosini over en hij kon vrij koppen voor het belangrijke uitdoelpunt van Milan. Geen verlenging, geen finale voor PSV. Het werd nog 3-1 voor PSV, maar dat was niet genoeg na de 2-0 nederlaag in Milaan. Dichterbij een Champions League-finale kwamen Nederlandse clubs niet meer.

De doelpuntenmakers van PSV die avond zijn wel van de partij. Phillip Cocu natuurlijk, huidig coach van PSV dat nog geen puntenverlies leed in officiële duels. Hij scoorde tegen Milan twee keer. En Park Ji-sung (32), toen verantwoordelijk voor het openingsdoelpunt, zou zijn rentree kunnen maken. Na zeven jaren bij Manchester United en een vruchteloos seizoen bij het gedegradeerde QPR, keerde hij terug naar Eindhoven. Hij lijkt niet fit genoeg voor een basisplaats vanavond. De Zuid-Koreaan is veruit de oudste in de selectie.

PSV lijkt in niets meer op het PSV van vorig seizoen. Dus, zou je zeggen, al helemaal niet niet op dat van 2005, toen PSV in de groepsfase van de volgende Champions League ook weer tegen Milan speelde en thuis won en uit gelijkspeelde. Verdediger Wilfred Bouma, in de halve finale van 2005 van de partij, kreeg deze zomer geen contractverlenging en de Braziliaanse doelman Heurelho Gomes, die vorige maand openlijk solliciteerde naar een plek terug onder de lat bij PSV, kwam niet. Het beleid is duidelijk: jeugd heeft de toekomst.

Ook AC Milan, dat een reputatie opbouwde voor het langdurig fit houden van spelers op leeftijd, ondergaat een verjongingskuur. Al betekent dat in Italië het opstellen van mid-twintigers, met Stephan El Shaarawy (20) en de illustere Mario Balotelli (23) als jonge aanvallers. De club zou ook azen op Christian Eriksen (21) van Ajax, meldt De Telegraaf.