Timmermans: EU moet hulp Egypte terugschroeven

Aanhangers van de Moslimbroederschap demonstreren tegen de recente bloedbaden in Egypte. Volgens de laatste cijfers (van de regering) zijn er minstens 830 mensen omgekomen in geweld tussen Morsi-aanhangers en veiligheidstroepen.
Aanhangers van de Moslimbroederschap demonstreren tegen de recente bloedbaden in Egypte. Volgens de laatste cijfers (van de regering) zijn er minstens 830 mensen omgekomen in geweld tussen Morsi-aanhangers en veiligheidstroepen. Foto AFP / Dibyangshu Sarkar

De Europese Unie moet de hulp aan Egypte terugschroeven. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zal dat morgen bepleiten tijdens overleg met zijn EU-collega’s over de crisis in Egypte.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij vandaag:

“Wat Nederland betreft dienen aan de gebeurtenissen van de afgelopen dagen concrete gevolgen te worden verbonden. Nederland wil dat in EU-verband de mogelijkheden voor verdere opschorting van steun en de criteria voor eventuele hervatting hiervan in kaart worden gebracht.”

Op de agenda staat verder de levering van militaire goederen aan Egypte. Vooruitlopend op de uitkomst van het overleg hierover heeft de douane alvast opdracht gekregen de export van militaire goederen vanuit Nederland naar Egypte tegen te houden, meldt Timmermans.

De buitenlandwoordvoerders van verschillende politieke partijen hadden gisteren om een brief van Timmermans gevraagd na een gesprek met vertegenwoordigers van de Egyptische gemeenschap in Nederland. Ze wilden weten wat de inzet zal zijn van een spoedoverleg morgen in Brussel tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de crisis in Egypte. De EU heroverweegt zijn relatie met Egypte.

Meer dan vijfduizend Nederlandse toeristen in Egypte

Timmermans schreef ook dat er op dit moment zo’n 5500 Nederlandse toeristen in en rond de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba met vakantie zijn. Hij baseert zich op informatie van reisorganisaties. Bij de ambassade in Kairo hebben zich daarnaast zo’n 1400 Nederlanders geregistreerd, voornamelijk mensen die in Egypte wonen.

De ambassade heeft tijdelijk versterking gekregen van vier consulaire medewerkers, die verblijven op locaties waar veel Nederlanders zijn, meldt Timmermans verder.
Sinds eind vorige week ontraadt het ministerie van Buitenlandse Zaken reizen naar de toeristengebieden. Nederlanders die al in Egypte zijn, moeten zich afvragen of ze willen blijven.