Nederlandse ambassade in Jemen weer open

Foto van 8 augustus van de Nederlandse ambassade in Jemen, achter wegversperringen.
Foto van 8 augustus van de Nederlandse ambassade in Jemen, achter wegversperringen. Foto AFP / Mohammed Huwais

De Nederlandse ambassade in Jemen is weer open. De ambassadeur en zijn staf zijn sinds vandaag terug op hun post. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is veilig genoeg om het personeel weer in Jemen te laten werken, aldus het ministerie. De ambassadeur en zijn staf werkten de afgelopen tijd vanuit Den Haag. Ze waren terug naar Nederland gehaald omdat er sprake was van een terreurdreiging tegen Westerse doelen.

De Nederlandse ambassade in Sanaa werd genoemd als mogelijk doelwit van een terroristische aanslag. Het besluit deze te sluiten kwam in navolging van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

Reisadvies is negatief

Het reisadvies voor Jemen is nog steeds negatief. Vanwege de politieke onrust in het land, een verhoogd risico van terroristische aanslagen en een permanent hoog ontvoeringsrisico worden alle reizen naar Jemen ontraden.

‘Toegenomen terreurdreiging’

De Jemenitische regering zei twee weken geleden een omvangrijke aanslag van Al-Qaeda te hebben verijdeld, waarbij raketten op ambassades zouden worden afgevuurd, oliepijpleidingen zouden worden opgeblazen en een aantal havensteden zouden worden ingenomen. In het licht van de terreurdreiging hebben de VS hun bombardementen met drones opgevoerd.