Musharraf officieel aangeklaagd voor moord op Pakistaanse ex-premier

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is vandaag officieel aangeklaagd voor moord, criminele samenzwering en voor het faciliteren van de moord op ex-premier Benazir Bhutto in 2007. Dat meldt een officier van justitie in de zaak vanochtend tegenover persbureau AFP.

Musharraf in april in een rechtbank in Islamabad.
Musharraf in april in een rechtbank in Islamabad. Foto AFP / Aamir Qureshi

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is vandaag officieel aangeklaagd voor moord, samenzwering en voor het faciliteren van de moord op ex-premier Benazir Bhutto in 2007. Dat meldt een officier van justitie in de zaak vanochtend tegenover persbureau AFP.

Het was de tweede keer dat Musharraf, die de nucleair bewapende staat regeerde tussen 1999 en 2008, voor de rechter moest verschijnen op verdenking van samenzwering en de moord op Bhutto in december 2007. Musharraf werd ervan beschuldigd de beveiliging van Bhutto niet goed genoeg te hebben geregeld.

Musharraf ontkent

Musharraf heeft eerder al de Taliban de schuld gegeven van de moord, en ontkende ook vanochtend alle beschuldigingen. De zaak gaat op 27 augustus verder.

Voormalig legerleider Musharraf, die president werd in 2001, leefde sinds hij in 2008 werd afgezet in vrijwillige ballingschap in Londen en Dubai. Er worden op dit moment al drie rechtszaken tegen Musharraf gevoerd, onder meer voor zijn opdracht in 2007 tot de arrestatie van tientallen rechters.

Musharraf keerde in maart terug in Pakistan. Ondanks bedreigingen door de Taliban wilde hij meedoen aan de parlementsverkiezingen. Hij werd echter van verkiezingsdeelname uitgesloten en staat sindsdien onder huisarrest in zijn huis in een buitenwijk van Islamabad. Het was voor het eerst dat de rechterlijke macht de arrestatie gelastte van een voormalige chef-staf van het machtige leger.

Een Pakistaans gerechtshof blokkeerde uiteindelijk de plannen van Musharraf om aan de verkiezingen mee te doen. Het gerechtshof diskwalificeerde Musharraf omdat hij als president de grondwet van Pakistan buiten werking zou hebben gesteld. Op 6 augustus kwam Musharraf niet opdagen in de rechtbank, omdat hij zou worden bedreigd. De rechter verdaagde de zitting tot vandaag.