Meerderheid Tweede Kamer voor onderzoek VN naar geweld Egypte

Onlusten vorige week op het Ramsesplein in Kairo
Onlusten vorige week op het Ramsesplein in Kairo Foto AP/ Hassan Ammar

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter een plan van D66 om de Verenigde Naties onderzoek te laten doen naar het buitensporige geweld in Egypte. Behalve D66 roepen ook PvdA, SP en CDA minister Timmermans van Buitenlandse Zaken op om voor dergelijk onafhankelijk onderzoek te pleiten.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat de internationale gemeenschap “het leger de kans heeft gegeven terug te keren naar het democratische pad”, zegt hij tegenover persbureau Novum. Maar in plaats daarvan is er volgens hem “toenemend en disproportioneel” geweld te zien. Het onafhankelijke onderzoek moet volgens hem duidelijk maken welke groepen zich schuldig maken aan het geweld in het land.

“Lot minderheden onderzoeken”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt schaart zich achter deze reden voor het onderzoek. Hij maakt zich daarnaast zorgen over het lot van Koptische christenen in het land:

“Die zijn eerder in Syrië verdreven, en we zien nu hetzelfde gebeuren in Egypte.”

De brief die minister Timmermans vanochtend naar de Kamer stuurde, ging hieraan voorbij, zegt Omtzigt tegen Novum. Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel wil naast een VN-onderzoek duidelijkheid over het lot van minderheden in het land. Hij noemt de brief “magertjes”. In de brief schrijft hij dat de Europese Unie de hulp aan Egypte moet terugschroeven. Hij zal dit morgen bepleiten tijdens overleg met collegaministers binnen de Europese Unie over de situatie in het Arabische land.

Update 19.30: Eerdere berichtgeving dat de VS zouden zijn gestopt met de militaire hulp aan Egypte, zijn volgens het Witte Huis “niet juist”. Een medewerker van senator Patrick Leahy had tegenover persbureau AP gezegd dat dit het geval was.

ChristenUnie: tijdelijke opvang kopten in Nederland

De ChristenUnie wil dat de regering koptische christenen aan gaat merken als risicogroep. Kopten die gevaar lopen in Egypte kunnen dan tijdelijk onderdak krijgen in Nederland. Dat bepleit Kamerlid Joël Voordewind vandaag, schrijft Novum:

“Christenen in Egypte werden altijd al behandeld als tweederangsburgers, maar sinds de machtswisseling lijken de Moslimbroeders definitief te willen inzetten op een religieuze zuivering.”

Voordewind sprak vorige week al van een ‘Kristallnacht’ tegen kopten, naar de georganiseerde actie van nazi’s tegen de Joden in 1938.

PvdA: in breder pakket maatregelen

Timmermans’ partij de PvdA ziet het onderzoek van de VN in een breder pakket van maatregelen, zegt Kamerlid Michiel Servaes:

“Een onderzoek zou goed zijn, maar ik kan me ook voorstellen dat de VN een prominentere rol speelt, bijvoorbeeld als centrale gesprekspartner bij onderhandelingen tussen de partijen.”

De VVD is niet “direct enthousiast” over een onafhankelijk onderzoek. Het voegt volgens Kamerlid Han ten Broeke weinig toe op dit moment.

Al 900 mensen dood na bloedige ontruimingen zitprotesten

In Egypte is momenteel een dodelijke interne strijd aan de gang tussen het leger en de interim-regering en de aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Sinds de bloedige ontruiming van zitprotesten in de hoofdstad Kairo zijn er volgens de laatste cijfers al zo’n 900 mensen om het leven gekomen, onder wie honderd politieagenten en soldaten, schrijft persbureau Reuters. Volgens de Moslimbroederschap van Morsi gaat het al om 1.400 mensen onder haar aanhangers.