Hof Zimbabwe verwerpt aanklacht - ‘verkiezingen eerlijk en vrij’

Zimbabweanen bekijken de verkiezingsuitslagen bij een stembureau in Mbare, Harare, op 1 augustus.
Zimbabweanen bekijken de verkiezingsuitslagen bij een stembureau in Mbare, Harare, op 1 augustus. Foto EPA / Aaron Ufumeli

De verkiezingen in Zimbabwe van 31 juli zijn volgens het hooggerechtshof vrij en eerlijk verlopen. De verkiezingswinst van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe is daarmee geldig verklaard, meldt persbureau AP. De hoogste Zimbabwaanse rechter wees de door de oppositie ingediende aanklacht van stembusfraude vandaag van de hand.

Niets staat de beëdiging van de 89-jarige Mugabe voor een nieuwe ambtstermijn nu nog in de weg. De president, die sinds 1980 aan de macht is, benoemt eigenhandig de rechters. Die kiezen steevast zijn kant als hem door de oppositie het vuur te na aan de schenen wordt gelegd.

Oppositie had hoger beroep ingetrokken

Oppositieleider Morgan Tsvangirai tekende protest aan tegen de verkiezingswinst van Mugabe, die zich van grootschalige fraude zou hebben bediend. Maar de oud-premier bedacht zich eind vorige week en wilde toch liever van aanvechten afzien. Het hooggerechtshof hield zich doof en boog zich toch over het bezwaarschrift.

Tsvangirai wilde zijn klacht intrekken omdat de regering volgens hem weigerde cijfers af te staan die hij nodig had om die te onderbouwen. De Zimbabwaanse kiescommissie was er volgens hem niet in geslaagd om dat wezenlijke bewijs vrij te geven. Een lagere rechtbank oordeelde vandaag echter dat de oppositieleider niet tijdig om de gegevens had verzocht. Tsvangirai’s MDC moet de proceskosten betalen, plus een boete voor “het besmeuren van de waardigheid van het hof”.

De oppositiepartij keek naar eigen zeggen niet op van de uitspraak van het hooggerechtshof.

“Dat was al vooraf bedisseld. We erkennen deze verkiezingsuitslag niet en zetten de strijd voor gerechtigheid in dit land voort.”

Tsvangirai vocht uitslag direct aan

Mugabe wordt donderdag voor nog eens vijf jaar beëdigd. Volgens de nationale kiesommissie heeft hij 61 procent van de stemmen behaald tegenover de 34 procent van Tsvangirai. Mugabe’s ZANU-PF partij behaalde ook een tweederde meerderheid in het parlement.

Tsvangirai kondigde meteen al aan de uitslag aan te vechten omdat de verkiezingen volgens hem één grote farce waren. De oppositie zei toen nog documenten in handen te hebben die aantonen dat er geknoeid is met de verkiezingsuitslag. Volgens Tsvangirai zou ook zeker een miljoen kiezers, op 6,4 miljoen geregistreerde kiesgerechtigden, niet hebben kunnen stemmen.

Sinds afgelopen voorjaar schrijft de grondwet voor dat een president slechts twee termijnen van vijf jaar mag dienen. Omdat die bepaling niet met terugwerkende kracht geldt, kan de hoogbejaarde Mugabe zich in 2018 nog eens laten herkiezen.