Herinrichten van New York: hoe een burgemeester de stad veranderde

Nog drie maanden, dan kiest New York een nieuwe burgemeester. De eigenzinnige Michael Bloomberg – oprichter van het gelijknamige persbureau – staat dan twaalf jaar aan het roer van de stad. Hoe heeft zijn burgemeesterschap de stad veranderd? The New York Times maakte een prachtige interactieve visualisatie.

De skyline van New York, gezien vanaf de Hudson in 2009.
De skyline van New York, gezien vanaf de Hudson in 2009. Foto AFP / Timothy A. Clary

Nog drie maanden, dan kiest New York een nieuwe burgemeester. De eigenzinnige Michael Bloomberg - oprichter van het gelijknamige persbureau - staat dan twaalf jaar aan het roer van de stad. Hoe heeft zijn burgemeesterschap de stad veranderd? The New York Times maakte een prachtige interactieve visualisatie.

Reshaping New York maakt concreet waar beleid toe kan leiden, en laat zien dat politieke keuzes ook daadwerkelijk (fysiek) resultaat hebben - iets wat we algauw neigen te vergeten, of door de complexiteit en dynamiek van de stad niet goed kunnen zien.

Een greep:

  • New York kreeg er 40 duizend gebouwen bij en 170 duizend nieuwe woningen - meer dan in elke andere Amerikaanse stad.
  • Meer dan eenderde van de stad werd opnieuw ingedeeld.
  • Er kwam meer dan 700 kilometer aan fietsstroken bij.
  • De samenstelling van buurten veranderde. In Melrose in The Bronx daalde de armoede met twintig procentpunten. Maar in andere gebieden nam de armoede juist toe.

Michael Bloomberg maakte vorige week bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van een rechter dat het zomaar aanhouden en fouilleren van mensen discriminerend is, omdat dit vooral bij zwarte mensen gebeurt. Volgens Bloomberg helpt de aanpak echter de criminaliteit te bestrijden. Reuters / Brendan McDermid

Bloomberg: onconventioneel en politiek moeilijk te vangen

Bloomberg staat vooral bekend om zijn strijd tegen vuurwapens en overgewicht. Onze correspondent Guus Valk schreef onlangs een profiel over hem in NRC Handelsblad. Zijn bestuurstijl is onconventioneel, schreef Valk: zijn naam staat nog altijd in het telefoonboek, en bestuurlijke zaken interesseerden hem veel minder dan maatschappelijke kwesties.

“Michael Bloomberg (71) heeft weinig politieke vrienden. Hij heeft ze niet nodig. De voormalige zakenman was ooit Democraat, werd Republikein en verklaarde zich vervolgens partijloos. Progressieven vinden hem fiscaal conservatief, conservatieven vinden hem te weinig libertair. Hij noemt zich liever zakenman dan politicus, en bereikt met zijn enorme vermogen (naar schatting 27 miljard dollar) toch wel wat hij wil.

“Politiek is hij moeilijk te vangen: hij is voor strenge begrotingen en kan hard bezuinigen. Hij is voor legalisering van abortus en het homohuwelijk en gelooft, anders dan de conservatieven, dat hij zich soms actief met de levens van New Yorkers moet bemoeien.”

Bloomberg geeft veel geld uit aan goede doelen: de afgelopen jaren naar schatting 2,5 miljard dollar. Ooit zei hij dat hij voordat hij doodgaat al zijn geld wil hebben weggegeven.