Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

PvdA-leider Samsom, die gezin bij campagne betrok, gaat scheiden

Diederik Samsom gaat scheiden. Dat bevestigt de PvdA-leider aan NRC Handelsblad. “Het leven loopt helaas niet altijd zoals verwacht. Dit is een heel ingrijpende en verdrietige wending.”

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom brengt met zijn gezin zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen.
PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom brengt met zijn gezin zijn stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen. Foto ANP / Robin Utrecht

Diederik Samsom gaat scheiden. Dat bevestigt de PvdA-leider aan NRC Handelsblad. “Het leven loopt helaas niet altijd zoals verwacht. Dit is een heel ingrijpende en verdrietige wending.”

Gewoonlijk wordt weinig aandacht besteed aan het privéleven van Nederlandse politici, maar Samsom betrok als eerste zijn gezin in woord en beeld bij zijn verkiezingscampagne. In een veelbesproken campagnefilmpje toonde hij flitsen uit het leven met zijn vrouw Tineke, dochter Benthe (12) en zoon Fane (7). Hij sprak ook vaak over de handicap van zijn dochter Benthe, om te benadrukken dat hij de zorgen van mensen over de teloorgang van sociale voorzieningen begreep.

De reden om zijn kinderen te betrekken bij zijn politiek, was dat zij nou eenmaal het meeste over hem zeiden als politicus, legde Samsom uit. De toekomst van zijn kinderen, vertelde hij toen, was zijn belangrijkste reden om politiek te bedrijven. Daar verandert volgens de PvdA-leider niets aan: “Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron. Dat blijft zo.”

Samsom en zijn vrouw blijven de zorg voor hun kinderen verdelen. Om die reden is de PvdA-leider in dezelfde buurt als zijn familie blijven wonen.