Jacky pakt de ballen af zoals haar vader

Pas op haar 25ste speelt Jacky Schoenaker haar eerste titeltoernooi. Net als haar vader Dick, oud-voetballer van Ajax, is ze „bijna niet te passeren”.

„Het maakt mij niet uit dat iedereen altijd vraagt naar mijn vader. Ik ben trots op wat hij heeft bereikt en hij is trots dat ik hier sta”, zegt Jacky Schoenaker, dochter van oud-voetballer Dick, terwijl ze wat zweet van haar voorhoofd veegt.

Het is kort na de eerste wedstrijd tegen Ierland bij het Europees kampioenschap hockey in het Belgische Boom. Het kampioenschap waar de 25-jarige verdedigster haar debuut maakt op een internationaal toernooi bij de senioren. Nadat ze in 2009 met Nederland onder 21 de wereldtitel had gewonnen, moest ze lang wachten op een uitnodiging voor het ‘grote’ Oranje. Enkele van haar teamgenoten van toen – Kelly Jonker (65 interlands), Joyce Sombroek (51) en Margot van Geffen (47) – zijn inmiddels ervaren internationals. Schoenaker speelt tegen Ierland haar vierde interland.

„Het schijnt zo te moeten zijn”, reageert ze op de term ‘laatbloeier’. „Afgelopen seizoen speelde ik goed en ik merk aan mijn eigen spel dat ik nog steeds beter word. Misschien heb je op mijn positie wel meer ervaring nodig om uit te blinken.”

Als voorstopper van landskampioen Amsterdam kende Schoenaker een sterk seizoen. „Ze is bijna niet te passeren”, zei bondscoach Max Caldas eerder deze maand, tijdens de presentatie van zijn ploeg voor het EK. „Ik heb haar vader nooit zien spelen, maar ik heb gehoord dat het waarschijnlijk in de genen zit.”

Vader Dick Schoenaker kan er een uur voor de wedstrijd wel om lachen, maar ziet zelf ook overeenkomsten. „Jacky is net als ik vroeger was: enorm fanatiek op het veld en een goede balafpakker. Ze kan goed tussen de linies spelen en is een teamspeelster. Zelfs dat ze een laatbloeier wordt genoemd, heeft ze van mij. Ik was pas 24 toen ik mijn debuut maakte bij Ajax. Maar, ik had meer scorend vermogen.”

Aan adviezen waagt vader Schoenaker zich niet. „Voetbal en hockey zijn niet met elkaar te vergelijken. Ja, het is elf tegen elf en het veld is ongeveer even groot, maar daar houdt het wel op. De looplijnen zijn compleet anders. En waarom is er eigenlijk geen stick voor linkshandigen? Als je linksback staat, moet je altijd om je stick heenlopen als een tegenstander buitenom gaat. Maar ik ben er ook niet voor de adviezen, daar heeft ze genoeg coaches.”

Als voetballer maakte Dick zijn debuut in Oranje met een invalbeurt op het WK 1978 in Argentinië tegen Oostenrijk. Coach Ernst Happel sprak het hele toernooi, net als tegen Dick Nanninga, slechts een paar woorden met de middenvelder: Dick, gehe mal warmlaufen. „Is dat zo?”, vraagt Jacky lachend. „Nou, gelukkig heb ik meer contact met de coach. Het is niet dat hij constant met mij bezig is, maar hij geeft wel persoonlijke aanwijzingen. Dat ik bepaalde eigenschappen in mijn spel heb die mijn vader als voetballer ook had, hoor ik wel vaker. Ik kan er alleen niet zelf over oordelen. Hij was al gestopt toen ik geboren werd.’’

Tegen Ierland speelt Jacky solide. Ze maakt weinig fouten en pakt ballen af. Geen trucjes, onnodig riskante passes of fratsen. Slechts sporadisch leidt een actie van haar tot balverlies.

Schoenaker is een voorbeeld van een dienende speelster.

„Een controleur”, zegt haar vader.

„Dat is mijn taak”, legt Jacky uit. „Ik moet niet gaan dribbelen. Ik verdedig en speel de ballen af naar de technische speelsters. Zij moeten voor de doelpunten zorgen.”

Dat lukt zaterdagavond eenvoudig. Nederland verslaat Ierland met 6-0. Jacky Schoenaker heeft „geweldig genoten”. „Het is prachtig om in dit stadion voor zo veel mensen te mogen spelen en dat mijn familie hier is.” Haar vader, tegenwoordig bestuurslid van Ajax, laat voor het EK zelfs de wedstrijd Ajax-Feyenoord aan zich voorbijgaan. „Mijn dochter speelt op het EK, dat is veel belangrijker. Ajax redt het zonder mij ook wel.’’

„En zo hoort het ook”, lacht Jacky.