Geen grapje: Hoge Veluwe zoekt ‘bronstigehertenimitator’

Burlend edelhert op de Hoge Veluwe.
Burlend edelhert op de Hoge Veluwe. Foto ANP / Marten van Dijl

Het natuurpark De Hoge Veluwe zoekt mensen die bronstige herten kunnen nadoen. Op 1 september begint namelijk de paringstijd voor de edelherten en dan houdt het park het eerste Open Nederlandse Kampioenschap Burlen. Dat is dus niet wulps dansen in een spannend stoeipakje, maar op een zeer specifieke wijze kenbaar maken dat je klaar bent om te paren.

Want dat doen de mannetjesherten namelijk in de bronsttijd. Dan laten ze hun lokroep weerklinken in de bossen van de Veluwe. Of zoals het park het omschrijft:

“Met het zogenaamde burlen laten de mannetjesherten weten dat zij bereid zijn te vechten voor een harem.”

Toe maar. Volgens het park is het “een machtig geluid dat geen enkel ander dier ter wereld maakt. Het zit ergens tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in.” Hoe klinkt dat dan? Nou, zo:

Al lijkt het stiekem ook wel een beetje op het ‘gepraat’ van Chewbacca uit Star Wars. Ter inspiratie hier een filmpje.

In Duitsland burlen ze al jaren

Kampioenschappen burlen bestaan trouwens gewoon. Zo heeft De Hoge Veluwe de kunst afgekeken van onze oosterburen, die elk jaar zo’n kampioenschap organiseren:

Hoe kom je op een NK Burlen?

nrc.nl belde met Emilie Fokker, woordvoerder van De Hoge Veluwe, om te vragen wie er op het idee van het eerste NK Burlen is gekomen:

“We hebben een hele creatieve boswachter in ons team, Henk Ruseler. Die heeft dit bedacht. Burlen is onder boswachters en jagers ook al een soort wedstrijd wie het beste geluid kan maken. Burlen wordt in de jacht gebruikt om herten te lokken en te lokaliseren.”

Maar er mag niet geburld worden tijdens de bronsttijd om herten te lokken. Dan “fop je het hert”, laat Fokker weten, en dat is “niet helemaal eerlijk”. Tijdens de bronsttijd mag er om die reden overigens ook niet gejaagd worden. Het jachtseizoen loopt van juni tot en met augustus en van oktober tot en met februari.

Hulpmiddelen?

In het persbericht staat te lezen dat er hulpmiddelen mogen worden gebruikt. In het filmpje van de Duitse wedstrijd zijn ook jachthoorns en didgeridoo’s te zien. Waar moeten we nog meer aan denken? Fokker:

“Een collega-boswachter gebruikt zijn handen. Je kunt inderdaad ook een jachthoorn of didgeridoo gebruiken. Maar de stem is natuurlijk de basis.”

Kun je nog wat winnen?

Jazeker. De Hoge Veluwe stelt een gezinskaart die een jaar lang gratis toegang biedt tot het park ter beschikking. En:

“De eer om de Eerste Nederlands Kampioen Burlen te zijn natuurlijk”, aldus Fokker.

Is er al een beetje animo?

De Hoge Veluwe organiseert in september altijd bronsttijdexcursies.

“Daar komen altijd veel mensen op af, dus belangstelling is er zeker. Het brullen van een edelhert is sowieso indrukwekkend. Toen ik vanochtend keek waren er nog geen aanmeldingen, maar toen ik net keek waren het er al zeven.”

Fokker laat weten dat er twintig mensen mee kunnen doen aan het NK Burlen.

Ook de jury mag er wezen

Dan hebben het het nog niet eens over de jury gehad. Want die bestaat uit de jachtopzichter van de Hoge Veluwe, een longarts, de hoofdredacteur van het blad Seasons en als klap op de vuurpijl: een operazanger.

Maar wacht, er zijn wel criteria

En dat zijn niet de minsten. We gaan ze even af. De belangrijkste is misschien wel dat iedereen mag meedoen. Je krijgt twee minuten de tijd om je gutturale talent te laten horen, maar dat moet wel een zo natuurgetrouwe imitatie zijn. Hulpmiddelen dus zijn toegestaan. De presentatie van je burltalent wordt ook meegerekend, dus doe een leuk hoedje op. Ohja, het kost je niks. Ja, misschien je stem. Maar dan ben je wel De Eerste Nederlandse Kampioen Burlen.